keskiviikko 22. maaliskuuta 2023

Saksa, Puola, Liettua


Kolmas matkapäivä alkaa kello 7.30. Ajokilometrejä tänään kertyy vajaa tuhat ja tunteja mennee noin kymmenen. Varustaudun matkaan tuhdilla aamiaisella hostellissa ja syötyäni lähden tapaamispaikallemme. Kymmenen minuutin kävely tekee hyvää, Friedreichshein heräilee hiljalleen uuteen päivään. Pojat olivat jo pakanneet auton ja olivat valmiina lähtöön. Viimeiset vilkutukset kaverille ja menoksi. Berliinistä pääsimme helposti ulos, suunta kohti Puolaa ja Gdanskia. 

Rajalle oli matkaa puolitoista tuntia ja Puolan läpi ajamme pohjoisesta, rannikon tuntumasta. Meri jää kuitenkin kauas, ehkä kerran tai kaksi näen meren pilkahtavan kaukaisuudessa. Kiintopisteenä on ainoa tuttu paikka pohjois-Puolassa - Gdansk. Sää on viilentynyt ja taivas muuttunut harmaaksi. Moottoritie kulkee aavaa peltomaisemaa halkoen, liikennettä on vähän. Ohitamme muutaman kylän, yleisilme on hieman vaisu ja rähjäinen. Nimet eivät jää mieleen, sen verran vierasta on puolan kieli. 

Pari kahvitaukoa, kaksi tankkaamista, pissatauko ja lounas. Halusin pierogeja ja niitä sain. Pastanyytit oli täytetty sienillä ja hapankaalilla. Maku oli yllättävä mutta hyvä. Matkaseuralaiseni otti flakikeiton. Se hänelle myytiin lihakeittona mutta todellisuudessa "liha" oli lehmän vatsalaukkua. Siitä huolimatta keitto oli kuulemma hyvää ja täytti vatsan. 

Kohti Kalingradia ja siitä kurvaus etelään. Läpi ei päästä, täytyy kiertää. Vettä rupeaa satamaan ja taivas on entistäkin harmaampi, jos vaan mahdollista. Liettuan rajan ylitämme 12 tuntia lähtömme jälkeen. Tunti vielä ja olimme Kaunasissa. Kaupunki näytti kauniilta iltavalaistuksessa. Iltapuhteet ja nukkumaan, aamulla taas matka jatkuu.

Tänään rupateltiin autossa niitä näitä: matkavakuutuksista, kirkollisverosta, hautajaisista eri maissa, etätyöskentelystä, muraaleista, venäläisyydestä, itä/länsisuomalaisuudesta, prostituutiosta, kulttuurieroista, matkustamisesta, säästä, maisemien rumuudesta, suolakaivoksista, pienpuolueista, Puolan maataloudesta....



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti