lauantai 11. maaliskuuta 2023

Jeizinen, Sveitsi


Lunta tuli vaakatasossa 1,5 vuorokautta. Viime yönä nukuin huonosti ja mietin onko tämä ihan normaali lumisade Alpeilla ja kauankohan mahtaa kestää. (Ei kuulemma ollut, myös paikallisille tämä oli poikkeuksellisen voimakas kevätmyräkkä.) Eilen illalla ja tänään aamulla kävelin Antonin kanssa pienen hotellin, Pension Park, ohi ja kaikki ikkunaluukut olivat kiinni. Ravontolakaan ei ollut auki. Reitillämme vain yhdessä talossa paloi valot. Tuli yksinäinen ja eristynyt olo. Pitäisikö huolestua? Tänään myös Sveitsi tv-uutisissa oli juttua Zermattin alueen myrskystä ja suljetuista teistä. Lunta on tullut keskimäärin puoli metriä, enimmillään metri. Täällä Jeizinenissä lunta tuli arviolta 40 senttiä.

Aamulla hörpin kahvia ikkunan äärellä tuiskua ihmetellen ja mietin eikö täällä ollenkaan aurata teitä. Yksiäkään jalanjälkiä ei hangessä näkynyt. Hypin riemusta, kun näin nuoren miehen kävelevän kaukana hangessa lumilautaa kantaen. En sittenkään ole yksin! Heti kohta mönkijä ajoi tiellä ja teki siihen ihanat urat. Kesti vielä muutaman tunnin ennen kun aura-auto saapui ja nyt alkoi jo tuntua siltä, että olen sivistyksen keskellä.

Lähdin lounasaikaan katsomaan, olisiko ravintola avannut ovensa. Olihan se. Ihan liikutuin kun menin sisään ja pääsin lähikontaktiin toisten ihmisten kanssa! Ravintolassa muutamat paikalliset piipahtivat kahvilla tai viinillä, lounasta ei ollut tarjolla. Englannin ja saksan kielten sekoituksella juttelimme myrskystä ja kuulin myös että hiihtohissi on ollut suljettuna, mutta autotie on nyt aurattu. Ja koska asiakkaita ei ole ollut, on ravintola pitänyt lyhennettyä aukioloaikaa.

Tänään kylän baarissa, Bieltissä, on bändi-ilta. Aika raflaavaa 30 hengen asukkaan kylässä. Valitettavasti taitaa kuitenkin olla niin, että ilta on peruttu sääolosuhteiden vuoksi. Ilmeisesti tänne tullaan lähikaupungeista viikonloppua viettämään - paitsi tätä viikonloppua.

Edit. Kävimme vielä valoisan aikaan Antonin kanssa alkuiltakävelyllä ja kävin tsekkaamassa Bieltin. Siellä illallispöydät olivat katettuna ja loppuunvarattuina. Ja stagella oli bändikamat. Tänään on sittenkin bileet!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti