torstai 16. maaliskuuta 2023

Leukerbad, Sveitsi


Eilen oli taas kotipäivä. Lunta satoi ja tuuli sen verran navakasti, että kaapelihissi ei kulkenut. Ja tänään kun aurinko paistoi, eikä tuullut, piti ottaa ilo irti ja laskeutua Jeizinenistä alas laaksoon. Hissiaseman edestä lähtee bussit lähikaupunkeihin. Tänään päätin suunnata Leuk'een, vaihtaa siellä bussia ja nousta ylös vuoristoon, Leukerbadiin.

Leukerbad on kuuluisa kuumista lähteistään. Siellä on Alppien suurin ulkoallas - sinne siis. Matkalla ohitettiin Leuk'in vanha kaupunki, joka on tunnettu torneistaan. Olisipa ollut kiva pysähtyä siellä, mutta ei kaikkialle ehdi. Tie oli kapea serpentiinitie. Välillä ihmetytti kuinka bussit oikein mahtuvat ajamaan siellä, ja vielä ohittamaan toisiaan! Alhaalla ei ollut lunta ja vuoristopurot solisivat alas laaksoon. Mitä ylemmäksi päästiin, sitä enemmän lunta oli maassa. Leukerbad sijaitsee 1 400 mmpy, lumisten vuorten syleilyssä. Täälläkin kaikki toimii moitteettomasti, on siistiä, turvallista ja kallista - ollaanhan Sveitsissä.

Leukerbad Thermeen sisäänpääsymaksu on 28 euroa. Sillä hinnalla saa olla kolme tuntia kylpylässä. Ulkoaltaat on lämmitetty luonnon kuumilla lähteillä, joitten lämpötila on 51 astetta. Kolmen kuuman altaan lisäksi ulkona oli myös yksi kylmä allas. Oli aika nautinnollista lillua lämpimässä poreilevassa vedessä, ja samalla ihailla korkeuksiin kohoavia Alppeja. Lillumisen jälkeen halusin saunaan, mutta sinne olikin 10 frangin lisämaksu. Ihan hölmöä, rahat on vaatekaapissa, ei niitä viitsi lähteä hakemaan. Kylpylän on varmaan suunnitellut sama arkkitehti kun Kalasataman Redin ostoskeskuksen, sen verran sekava ja sokkeloinen se on. 

Tarkoitus oli käydä täällä lounaalla, mutta piheys iski. Pizza ja pasta maksoivat noin 25 euroa. Eihän se ihan mahdoton hinta ole, mutta suuntasin kuitenkin kulkuni Magros-markettiin. Ostin kolmioleivän ja appelsiinimehua: kahdeksan euroa. Etsin suojaisan paikan ulkoa ja nautiskelin pikniklounaan auringon paisteessa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti