perjantai 17. maaliskuuta 2023

Jeizinen, Sveitsi


Kaapelihississä kuultua

Työmatka kaapelihissillä on verrattavissa ratikkamatkaan kaupungissa.

Alhaalla näkyy sotilaslentokenttä. Sveitsissä asevelvollisuus on pakollinen miehille ja vapaaehtoinen naisille. Palvelus kestää puoli vuotta, jonka jälkeen seuraavat kuusi vuotta täytyy käydä kertausharjoituksissa kolme viikoa/vuosi.

Rinteellä asuu peuroja, joilla on valkoinen häntä. Niitä näkee yleensä aamulla ja illalla, päiväsaikaan lepäilevät puskien suojassa. Niitä saa metsästää syksyisin parin viikon ajan. Näin peurakanta pysyy kurissa.

Rinteessä kasvaa mustikoita ja mansikoita.

Rinteessä oleva pieni kirkko on tärkeä kyläläisille. Sen vieressä oleva iso risti valaistaan kun joku on kuollut, näin kyläläiset saavat tiedon. Sveitsiläiset ovat enimmäkseen katolisia.

Jeizinenissä alppimaja maksaa noin 300 000 euroa. Niitä ei vaan ole myytävänä. Suuri osa taloista on tyhjillään, vanhukset ovat kuolleet ja nuoret muuttaneet kaupunkeihin. Nuoret käyvät kylässä pari kertaa vuodessa. Vakituisia asukkaita Jeizinenissä on kolmisenkymmentä.

Laakso on tärkein viininviljelyalue ja se ulottuu Genevenjärvelle saakka. Ice wine'a eli jääviiniän täällä ei viljellä, mutta siinä rypäleet jäätyvät ja sen myötä viinistä tulee makeampaa. Ice wine on lähinnä jälkiruokaviini.

Kovan tuulen aikaan hissi on kiinni. Silloin järjestetään autokuljetus ylös kylään. Matkaa hissillä kylään on kaksi kilometriä, nousua 900 metriä ja aikaa menee 8 minuuttia. Autolla matkaa on yhdeksän kilometriä. Itätuuli on täällä pahin.

Jeizinenin kylä sijaitsee Jeizinenbaek nimisellä vuorella 1540 mmpy. Vastapäätä näkyy Sveitsin toiseksi korkein vuori, Dufourspitze, 4634 mmpy. 

Tarjoilijan alkupalkka Sveitsissä on 3500 euroa. läkkeelle jäädään 65-vuotiaana. 60-vuotta täytettyään työntekijällä on oikeus tehdä lyhennettyä työviikkoa.

Talvikausi loppuu maaliskuun puolivälissä, lumitilanteesta riippuen. Kesäkausi alkaa toukokuussa ja loppuu lokakuun lopulla. Siitä sitten talvikausi pyörähtää suoraan käyntiin. Matkailualalla työskentelevät voivat hengähtää huhtikuun aikana.

Jeizinenistä lähtee pyöräreitti alas Gampelin kylään ja toinen Leuk'iin, jonne tulee matkaa 13 kilometriä. Reiteillä on muutamia vaikeita kohtia, joten pitää olla hyvä tasapaino ja keskittymiskyky. Ja tietenkin hyvät varusteet.

Jeizineniläiset ovat hyvin varauksellisia ja täällä on oma sisäpiirinsä, johon ulkopuolisen on vaikea päästä. Uteliaitakin he ovat ja siksi on joskus pakko ruveta juttusille vieraan kanssa.

Minne pikkulinnut katoavat lumimyrskyjen aikana ja miten ne selviävät myräköistä hengissä? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti