keskiviikko 8. maaliskuuta 2023

Firenze

Firenze, Italia

Uffizin galleria ja San Niccolon kaupunginosa

Kylläpä oli vaikeaa päästä museoon ja sieltä sitten pois! Tänään on Naisten päivä ja Firenzen museoihin on naisilla ilmainen sisäänpääsy. Ennakoin tungosta, joten päätin käydä Uffizin galleriassa eilen. Paikan päällä oli pitkä jono, joten ostin lipun netistä ja maksoin neljä euroa extraa, jota pääsisin sisään jonottamatta. Kun lippu oli ostettu, piti se vielä käydä vaihtamassa paperilippuun lippuluukulla. Sitten kohti sisäänkäyntiä numero 1 ja sieltä kellarikerrokseen, sata+ metriä kävelyä, nousua kolme kerrosta ylös, ja sitten olinkin satojen muitten vierailijoitten kanssa museosalissa. Huoneita oli kahdessa kerroksessa kymmenittäin ja teoksia tuhansia. Siispä katsoin Da Vincit, Bottccellit, Michelangelot ensimmäiseksi tarkkaan ja muut huoneet kävelin läpi tai ohitin kokonaan. Ihan järjetön määrä ihan järjettömän hienoa ja järjettömän arvokasta taidetta! 

Kun vihdoinkin pääsin museosta pois, kiiruhdin pois myös vanhan kaupungin tungoksesta. Arno-joen toisella puolella on San Niccolon kaupunginosa, joka elää uutta kukoistustaan. Siellä on pizzeriaa, osteriaa, bulangeriaa, pasticceriaa, gelateriaa ja onpa siellä Michelin tähden omaava ravintola Gastro restaurant. Käyn paikallisessa osteriassa syömässä artiaokkarisottoa parmesaanin kera, hyvää oli. En ole suuri pizza/pasta/foccaccian ystävä, enkä syö lihaa, joten parasta antia Italian keittiössä ovat olleet antipastot. Artisokka on nyt sesongissa ja olen syönyt sitä kolmella eri tavalla laitettuna. Paras annos on ollut kokonaisena uppopaistettu artisokka, jonka söin sellaisenaan dipaten maustekastikkeeseen. Jälkiruuat eivät ole täällä se juttu, ruuan päälle riittää pieni kuppi espressoa. 

Lounaan jälkeen lähden kävelylle ja kävin muutamassa antiikki- ja hajuvesiliikkeessä, joita täällä San Niccolossa oli myös useita. San Niccolo jakautuu linnoituksen kahden puolen. Kävelen ylös Michelangelon kukkulalle katselemaan näköaloja. Sieltä käsin vasta ymmärtää kuinka valtavan iso Duomo eli tuomiokirkko on. Taivas menee mustaan pilveen ja vettä alkaa ripeksiä. Hyppään bussiin ja huristelen kaupungin toiselle puolelle kotiin kissoja paijaamaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti