tiistai 5. heinäkuuta 2016

Brygge, Belgia


Vapaapäivä ja päätin lähteä Gentiin. No, päädyin sitten kuitenkin Bryggeen. Sama juna vie molempiin paikkoihin, jos vain osaa nousta junasta pois oikealla asemalla. Olin junan viimeisessä vaunussa ja kun juna saapui Gent-Sint-Pieters -asemalle, luulin asemaa joksikin Gentin esikaupunkiasemaksi, sen verran pieneltä se näytti. Juna vei sitten Bryggeen ja hyvä niin, sielläkin oli tarkoitus joku päivä käydä. 

Gentin matkaopas laukussani lähdin kiertelmään kauniin kanavakaupungin mukulakivikatuja. Bryggessä on kymmeniä kauniita kaarisiltoja, joista kaupunki on saanut nimensä. Nykyään Brygge elää matkailusta ja kaupungissa on kokoonsa nähden paljon hienoja hotelleja ja ravintoloita, mm. kolmen Michelin tähden ravintola De Karmeliet. Tänään sattui onneksi olemaan hiljainen päivä. Keskiaikainen keskusta-alue oli kyllä täynnä turisteja, mutta kun meni pari korttelia kauemmaksi, olivat kadut varsin autioita.

Valkoiset joutsenet ovat Bryggen symboli ja niitä on kanaleissa silmiinpistävän paljon. Tarina kertoo, että bryggeläiset ovat joutuneet huolehtimaan niistä 1400-luvulta lähtien rangaistukseksi kuninkaan neuvonantajan, Lanchalin  tappamisesta. Lanchalin nimi tarkoittaa pitkäkaulaa ja hänen sukuvaakunassaan esiintyi joutsenia. Joutsenista huolehditaan edelleenkin ja niiden nokkassa on kuulemma B-kirjain Bryggen merkinä. 

Toinen erikoisuus Bryggessä on Jeesuksen veri, jota väitetään olevan kristallipullossa, jota säilytetään Pyhän veren kappelissa. Vuosittain se tuo kymmeniätuhansia pyhiinvaeltajia kaupunkiin. Helatorstaisin järjestetään juhlakulkue, jossa Jeesuksen veri on pääosassa.

Vaikka suklaapavut ovatkin alkujaan Meksikonlahden rannalta, peruna Perusta, timantit enimmäkseen Afrikasta ja oluttakin ranskalaiset ovat parannelleet, ovat belgialaiset omineet ne kaikki itsellensä. Bryggestä löytyy museoita niin ranskalaisille perunoille (ja nimihän ei viittaa Ranskaan, vaan Belgiassa asuviin ranskankielisiin), timanteille, oluelle ja suklaalle. Myös taiteilijat, joista Brygge on tunnettu, olivat kotoisin enimmäkseen Hollannista.

Brygge on toiminut monen elokuvan näyttämönä. Elokuvan Kukkoilijat (In Bruges) loppusanoina päänäyttelijä, Collin Farrellin esittämä Ray toteaa: ”helvetti on Bruggessa vietetty ikuisuus”. Ilmeisesti kaikella kauniilla täytyy olla myös se synkkä puolensa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti