perjantai 22. heinäkuuta 2016

Yvoire, Ranska.

 
Lähtipä Genevestä etelään, pohjoiseen tai länteen, muutaman kilometrin päästä on jo Ranskan puolella. Raja kulkee välillä moottoritetä ja jokea pitkin tai sitten keskellä Genevenjärveä. Ylläoleva kuva on otettu Salève-vuorelta, noin kilometrin korkeudelta. Kuvassa kaupunkialue on Geneveä ja vihreät alueet sen ulkopuolella Ranskaa. Myös Geneven maamerkki, vesipatsas Jet d`Eau näkyy vajaan kymmenen kilometrin päähän.

Ranskassa hintataso on alhaisempi kuin Sveitsissä ja niinpä sveitsiläiset tulevat Ranskan puolelle pikkukyliin ostoksille. Tämä on nostanut Ranskan hintatasoa ja paikalliset asukkaat kärsivät siitä. Monet myös käyvät töissä Sveitsin puolella ja asuvat Ranskassa; näin he saavat kahden maan edut. Mm. asunnot Ranskan puolella ovat huomattavasti edulisempia.

Kylähyppely päättyy Le Sappeyn, Annemasse, Bonnen ja Hermancen jälkeen pittoreskiin Yvoiren kylään Genevenjärven rannalle. Kylällä näkyi Ruotsin lippuja ja aiemmassa kylässä Tanskan lippuja. No ei, kylien lippujahan ne olivat. Mutta ilahduttavan tutun näköisiä. Yvoire on kaunis jyhkeine kivitaloineen ja mahtavine kukkaistutuksineen. Nykyään toimeentulo saadaan turismista ja olen onnellinen, että saavun kylään vasta illalla kahdeksan aikoihin, kun muut ovat jo poistuneet tai tekevät lähtöä. Kylään ei pääse autolla ja lähistöllä on pari valtavaa parkkialuetta. Niistä voi vaan päätellä, kuinka paljon turisteja täällä päivittäin käy. Kadut ovat kapeita, rakennukset taidolla kunnostettuja, kukka-asetelmia joka puolella. Satama-alue on rauhallinen ja juon terassilla yhden paikallisen oluen: Lemanin, joka on nimetty Lémanin niemimaan mukaan.




 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti