maanantai 18. joulukuuta 2023

Waihou, Uusi-Seelanti

Te Aroha - kaupunki

Kotoa kaupunkiin on matkaa noin viisi kilometriä. Onneksi on auto käytössä ja olen tottunut ajamaan vasemmalla puolella tietä. Te Arohassa on asukkaita noin 4 670 ja maorin kielinen nimi tarkoittaa rakkautta. Kaunista. Kaupunki on kukoistanut kultaryntäyksen aikaan 1800-luvun lopulla. Terveysturismi tuli heti kultaryntäyksen perässä, 15 kuuman lähteen myötä. Nykyään täällä käy retkeilijöitä, useimmiten päiväseltään.

Kaupunkiarkkitehtuuri edustaa yllättäen art deco-tyylisuuntaa. Talot ovat kauniita, vaikkakin hieman rähjäisiä.

Te Aroha - vuori

Te Arohan vuorella on muutamia vesiputouksia ja alhaalla on yksi toimiva soodavesi geysir, ainoa eteläisellä pallonpuoliskolla. Vuoren sisällä kulkee joki, mikäpä muukaan kun Te Aroha-joki. Huipulle, 952 metriin, pääsee noin 1,5 tunnissa, päätin kuitenkin tyytyä 45 mns reippailuun ylös ja toinen mokoma alas. Whakapipin näköalatasanteelta oli hienot näkymät kaupunkiin ja sen takana siintäville vuorille. Nousu oli jyrkkää kivikkoisella ja juurakkoisella polulla - koville otti! 

Reimoneincse - keikka Waihoussa

Päivän kohokohta oli Reminisce-bändin keikka Waihoun kylätalolla. Oikeastaan kyseessä on avoimet treenit, bändi treenaa täällä joka toinen maanantai ja kaikki ovat tervetulleita kuuntelemaan. Tänään meitä oli kuusi henkilöä hengailemassa ja minun, suomalaisen, läsnäoloni kiinnosti vähintään yhtä paljon kuin musiikki. Keskusteltiin kaamoksesta, yöttömistä öistä, kanteleesta ja sen uusista soittotavoista ja olipa bändin basisti käynyt Suomessa ja Linnanmäen puisessa vuoristoradassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti