sunnuntai 31. joulukuuta 2023

Sydney, Australia


HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2024 

Tyydyin katselemaan Sydneyn uuden vuoden vastaanottoa telkkarista. Hetken mietin keskustaan lähtemistä, mutta kun näin aamu-uutiset, muutin mieleni. Oopperatalon ympäristöön odotetaan miljoonaa juhlijaa - miljoonaa! Tuhansia ihmisiä oli tullut paikalle jo edellisenä iltana telttojensa kanssa. Yöllä satoi vettä ja ilma oli viileä. Tunnelmaa se ei näyttänyt latistavan. Iltapäivällä alue oli täynnä, tuhansia ja tuhansia ihmisiä jouduttiin käännyttämään alueelta pois. Mutta ilmeisesti juhlinta sujui mallikkaasti, ilman suurempia häiriöitä. Ilotulitus kesti 12 minuuttia, 12 minuuttia liian pitkään. Onneksi monet kaupungit eivät enää moista harrasta, aikamoinen rasite luonnolle ja eläimille.

Tänään on viimeinen reissupäivä, huomenna alkaa kotimatka. Sydney tuntuu melkein kodilta, tänne oli kiva palata niin Melbournesta kuin Uudesta-Seelannistakin. Mitä kauemmin täällä olen ollut, sitä enemmän olen tykästynyt kaupunkiin. Alkuihmetyksen jälkeen olen ehkä vähän oppinut ymmärtämään Australiaa, sen asukkaita ja säätä. Luulin, että täällä on aina lämmintä. Ei ole. Kevyttoppatakki on ollut tällä reissulla tarpeen. Ja vaikka lämmintä ei olisi eikä aurinko paistaisi, pitää silti muistaa suojautua ultraviolettisäteilyltä. 

Kävin tänään jättämässä jäähyväiset kaupungille. Menin junalla Darling harbouriin. Sieltä kävelin kaunista Pyrmontin siltaa pitkin lahden toiselle puolelle, Kings Street Wharfille. Hetken mielijohteesta hyppäsin sieltä lauttaan ja tuli ehkä kymmenen minuutin matkan Circular Quay'lle. Kävellen olisin varmaan ollut nopeammin perillä! Mutta oli ihana tuntea merituuli kasvoilla ja nähdä vielä kaupunkia mereltä päin. Oopperatalon ympäristö näytti yleiseltä käymälältä, siellä oli pitkät rivit vessoja kulkuväylien molemmin puolin. Mutta siistiä oli. Kävelin oopperan ohi ja kuljin kasvitieteellisen puutarhan laitaa kohti Kansalliskirjastoa. Vettä alkoi tihuuttamaan, käännyin Martin Placen juna-asemalle suojaan. Hyppäsin junaan ja yhdellä vaihdolla pääsin Newtownin kaupunginosaan. Keskustassa taisi olla lähinnä turisteja liikkeellä, täällä Newtownissa paikallisia. Kahvilat ja ravintolat olivat täynnä ihmisiä ja elokuviinkin oli tungosta. Sade lakkasi. Viimeiset tuliaisostokset: TamTam-keksejä ja vegemitella maustettuja Arnott's Shapes-keksejä. Sitten kotiin pakkaamaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti