maanantai 11. joulukuuta 2023

Sydney, AustralIa

Sydneyn ehdottomasti ikonisin ostoskeskus Queen Victoria Building eli QVB on varsinainen taidonnäyte. Lattiasta kattoon rakennus on täynnä upeita yksityiskohtia, jotka yhdessä muodostavat varsin mahtipontisen kokonaisuuden. Lasinen keskuskupoli, portaikot, lasi-ikkunat, valurautakaiteet, mosaiikkilattiat; toinen toistaan hienompia! QVB rakennettiin markkinapaikaksi markkinapaikan tilalle. Tosin nyt myynti- ja varastotilat olivat 186 metriä pitkässä loistokkaassa rakennuksessa, joka valmistui vuonna 1989. Vuotta aiemmin kuningatar Victoria oli juhlinut 60-vuotishallitsijajuhlaansa ja tätä kunnioittaen rakennus sain nimekseen Queen Victoria Market Building. Nimi lyheni vuosien varrella Queen Victoria Buildingiksi. Myyntitilojen ja teehuoneiden lisäksi rakennuksessa oli 500 paikkainen konserttisali, josta tuli myöhemmin Sydneyn kaupunginkirjasto. Rakennus on ollut purku-uhan alla, mutta onneksi kaupunki vuokrasi sen 80-luvulla malesialaiselle yritykselle 99 vuodeksi ja yritys kunnosti suojellun rakennuksen 86 miljoonalla dollarilla.
Kauniisti valoa läpäisevät lasi-ikkunat ovat täynnä symboleja. Alhaalla näkyy mm. Sydneyn kaupungin vaakuna. Lasi-ikkunat tuhoutuivat pommi-iskussa vuonna 1978. Naapurissa, hotelli Hiltonissa, pidettiin Kansainyhteisön kokous, jonne pommi-isku kohdistui. Australian ensimmäinen ja ainoa terroristi-isku. 
Joka vuosi QVB:iin nousee Australian korkein, 20 m, sisäjoulukuusi. Se alkaa toisesta kerroksesta ja tähti tuikkii neljännessä kerroksessa lasikupolin alla. Kuusi on saanut inspiraationsa Australian alkuperäiskasvista, wollemimännystä, joka on yksi maailman vanhimmista puista. Wollemi on yli 200 miljoonaa vuotta vanha ja täysikasvuisia puita on jäljellä luonnonvaraisesti vain 46 kappaletta. 

Myös koristeet ovat saaneet innoituksensa Australian luonnosta. Kuusessa on mm. 45 käsinkaiverrettua flanellikukkaa, jotka muistuttavat päivänkakkaraa mutta kuuluvat yllättäen samaan sukuun porkkanan kanssa.
Ensimmäisessä kerroksessa joulukuusen alla on Boomalli-aboriginaaliyhteisön tekemä installaatio. Siihen on kuvattu mm. sademetsää, Äitimaa ja albatrosseja värikkäin maalauksiin. Boomalli on vanhin aboriginaalien taideyhteisö, jonka päätehtävä on tuoda alkuperäiskansojen ääni kuuluville.
QVB:stä riittäisi juttua kirjaksi asti, tarinoita ja yksityiskohtia on loputtomiin. Kuten näistä mystisistä kierreportaista jotka eivät näytä johtavan mihinkään. Tai ovista, jotka ovat keskellä seinää, metrin korkeudella lattiasta. Mielenkiintoisin on ehkä kuningatar Elisabeth II:n - kuningatar Viktorian lapsenlapsenlapsen - kirjoittama salainen kirje Sydneyn asukkaille. Salainen siksi, että sen saa avata ja lukea vasta vuonna 2085. En taida olla sitä enää kuulemassa. Harmi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti