torstai 28. joulukuuta 2023

Auckland, Uusi-Seelanti


Voi ankeus. Aucklandin kauneus ei avaudu minulle. Annan periksi ja ostan lennot Sydneyyn suunniteltua aiemmin. Uuden-Seelannin viidestä miljoonasta asukkaasta 35% asuu Aucklandissa ja se on maan suurin kaupunki. On kyllä iso ero kaupunkien ja maaseudun välillä; maalla on kaunista, katsoipa minne vaan. Kaupungissa ei ole. Tilannetta ei auta se, että Aucklandissa sataa ja ukkostaa. On kuulemma ollut epätavallisen sateinen kesä. 

Suurkaupunkiin kiteytyy ongelmat; mielenterveysongelmat, päihteidenkäyttö ja asunnottomuus. Ensimmäistä kertaa tällä reissulla tuli hieman turvaton olo - keskellä päivää. Monet ongelmaisista ovat maoreja, surullista. He ovat myös huomattavan ylipainoisia. Sopeutuminen länsimaiseen elämäntyyliin ei ole ollut heille helppoa. 

Kun kotimatka alkaa, väsymys iskee. Tällä reissulla olen (taas) huomannut Suomen kauneuden ja turvallisuuden. On lottovoitto syntyä Suomeen, kuten sanotaan. Vaikka minulla ei ollut selkeitä odotuksia Australian ja Uuden-Seelannin suhteen, moni asia yllätti minut. Jotenkin kuvittelin, että maat ovat Oceanian Skandinavia, mutta ne ovatkin Oceanian Britit

Mutta ei matka vielä lopu. Muutamaksi päiväksi Sydneyyn ja sieltä sitten ensi vuoden puolella takaisin kotiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti