keskiviikko 20. joulukuuta 2023

Te Aroha, Uusi-Seelanti


Pienellä paikkakunnalla on helppo tutustua ihmisiin. Naapurin Kyle oli piipahtanut kun olin ulkona. Hän jätti viestin että ota yhteyttä, terveisin Kyle, naapuri. Elättelin toiveita kutsusta jouluillalliselle, mutta minua kaivattiinkin koiravahdiksi kun heidän perhe lähtee jouluillalliselle. Mikäpä siinä. Joulupäivänä mulla on sitten viisi koiraa hoidettavana.

Toinen naapurini, Kim, toi minulle tervetuliaislahjaksi salaattia ja valkosipuleita, vastalahjaksi annoin hänelle kassillisen sitruunoita. Hän suositteli käyntiä kuumavesialtaissa. Kerroin yrittäneeni, mutta yksin en päässyt sisälle; pitää olla kaveri mukana. Tämä kuulemma siksi, koska jokunen vuosi sitten yksinkylpijä oli pyörtynyt  ja menehtynyt altaaseen. Kim sanoi tulevansa kaverikseni. Loistavaa! Hän innostui myös lähtemään vesiputoiksille oppaakseni.

Seuraavana aamuna matkaan. Hieman hermostutti pysynkö hänen tahdissaan Te Arohan rinteillä. Turhaan huolestuin: Tutumangaeon putouksille oli kävelymatkaa vain 20 minuuttia, tosin jyrkkää nousua koko matka. Putouksia oli kaksi; pienempi ja isompi. Vesi oli kylmää ja ilma ihanan viileää jo lämpenevässä päivässä. Kävellessä tuli hiki vaikka vauhti ei ollut kummoinen. 

Kim oli varannut meille kuumavesialtaan. Te Arohassa on kaksi kylpylää; kallis ja halpa. Kallis on se minne turistit menevät ja paikalliset menevät halpaan. Onhan se kallis hienompi mutta samaa vettä niissä on. Sisäänpääsymaksu halpaan paikkaan oli 6 $ eli 3,44 euroa. Kalliimpaan spaahan olisin joutunut pulittamaan 41 $. 

No 2 Bathhouse, The Piano Bath. Tällä paikalla on ollut kuumavesiallas vuodesta 1883 lähtien. Mineraalipitoinen vesi tulee vuorilta, kuumista lähteistä ja altaassa on lämpöä 40 °C. Välillä allas oli suljettuna veden epäpuhtauksien takia. Epäpuhtaudet ovat luultavimmin kultakaivosten perua, kullanhuuhdonnassa kun käytettiin myrkyllistä syanidia, jota vieläkin löytyy täällä maaperästä. Altaassa huljuttelun jälkeen ilma tuntui viileältä, vaikka lämmintä oli 26°C. Olo oli kuin saunan jälkeen. Uudestisyntynyt.

Edellisenä päivänä Peter, koiraperheeni ystävä, vei minut vuohifarmillensa. Ai että oli sulosia ja uteliaita vuohia! Näitten vuohien maito menee Kiinaan ja siitä valmistetaan äidinmaidonkorviketta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti