lauantai 16. joulukuuta 2023

Waihou, Uusi-Seelanti


Sydneyn syke vaihtui maaseudun rauhaan noin sadan asukkaan Waihoun kylään. Wai tarkoittaa vettä ja hou tarkoittaa uutta. Waihou on noin 120 kilometriä Aucklandista ja Te Aroha, lähin pikkukaupunki, sijaitsee viiden kilometrin päässä. Kävelykierros kylässä oli hyvin nopea mutta sitäkin antoisampi. 


Ensimmäisenä piipahdin kylätalolla. Siellä on esiintymislava ja katsomo, kuin koulun jumppasali. Sunnuntaisin siellä kokoontui pyhäkoulu, mutta nyt sekin on loppunut, kun lapsia olisi tulossa vain yksi. Huomenna, maanantaina, siellä on konsertti ja teetarjoilu. Kuulemma paikallinen bändi treenaa ja esiintyy siellä ajoittain. 


Kylätaloa vastapäätä on kirkko, jonne ei myöskään riitä asiakkaita, jumalanpalveluksia ei enää ole. Hautajaisia kylläkin ja kuulemma häätkin ovat tulossa. Lorrie, joka emännöi kylätaloa, innostui tekemään sukupuuttoon kuolemassa olevia eläimiä ja kylän rakennuksia paperimassasta koronan aikaan.


Samassa risteyksessä on Waihou community hall eli astetta isompi ja virallisempi yhteisötila. Siellä voi harrastaa tae kwondoa, keilailua tai torvisoittoa. Ja sitä vastapäätä vanha postitoimisto, joka on nykyään asuintalo.


Kirkon lisäksi joka kylästä löytyy kapakka. Täällä kapakan vieressä on viinakauppa ja jonkinlainen vedonlyöntitoimisto. Myös yksi konttikahvila, joka oli sunnuntaina kiinni. Kylällä on oma rugbyoukkue, toivottavasti pääsen heidän kotiotteluunsa ennen joulutaukoa. Paikallinen kioskikauppa oli auki, ja sieltä saa kuulemaa parhaat ja lihaisimmat piiraat,  Oxford pie't. Ostan sieltä jäätelön ja istahdan kylänraitille sitä syömään. Paljon on liikennettä sadan asukkaan kylässä - taitaa tosin suurin osa olla läpikulkuliikennettä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti