torstai 21. syyskuuta 2017

Seattle, Washington, Yhdysvallat

 

 

 

 Lenin Jenkeissä

 

Seattlessa, Fremontin kaupunginosassa, on Yhdysvaltojen ainoa Lenin-patsas. Patsas on siitä erikoinen, ettei Leniniä ole esitetty siinä älykkönä kuten yleensä, vaan väkivaltaisena kapinallisena. Koko paikallaanolonsa ajan, vuodesta 1995 lähtien, patsas on ollut kiistanalainen. Viimeksi viime viikolla paikallislehdessä oli pieni juttu siitä, pitäisikö patsaan olla ollenkaan esillä vai pitäisikö se poistaa. Toistaiseksi taide on voittanut politiikan ja Lenin on saanut jäädä paikalleen.

Patsas valmistui vuonna 1988 (taiteilija slovakialainen Emil Venkov) ja se ehti olla esillä vain vuoden ennenkuin se poistettiin julkiselta paikalta Itä-Euroopan vallankumouksen myötä. Yhdysvaltalainen opettaja pelasti sen Puolasta ja kiinnitti talonsa saadakseen kuljetettua patsaan Yhdysvaltoihin. Hänen aikomuksensa oli sijoittaa patsas slovakialaisen ravintolansa eteen täällä Seattlen seudulla, mutta hän menehtyi ennenkuin suunnitelma saatiin täytäntöön. Perikunta halusi patsaan yleiselle paikalle kaikkien nähtäväksi ja niinpä Lenin löysi uuden - tosin väliaikaisen - kodin Fremontista. 

Patsas on ollut kaupan vuodesta 1995 lähtien. Lähtöhinta on kohonnut vuosien varrella 150 000 dollarista 300 000 dollariin. Kukaan ei kuitenkaan ole tarjousta tehnyt ja niinpä Lenin patsastelee edelleen Fremontissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti