sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Seattle, Washington, Yhdysvallat

 

Siirtolaisuusinstituutin arkisto
Kuva: Siirtolaisuusinstituutin arkisto 


Tänään kävin Lailan (lausutaan amerikkalaisittain Leila) kanssa aamiaisella Seattlen trendikkäällä - ja kauniilla - Occidental -kadulla, London Plate -ravintolassa. Kadut ja ravintolat olivat täynnä jo aamukymmeneltä siniasuisia Seattle Seahawksin kannattajia. Jopa koiria oli puettu Seahawksin pelipaitoihin. Tänään on suuri päivä, amerikkalaista jalkapalloa siis ja kotiottelu. Kotiottelupäivinä koko kaupunki menee sekaisin; ihmiset myyvät mustanpörssinlippuja kaduilla, joku heiluttelee pahvilappua "need a ticket" (eli tarvitsen lipun) ja poliiseja on joka kadunkulmassa. Kaupunki on ottelun aikana täysin hiljainen, kaikki ovat katsomassa matsia joko kotonaan tai lähipubissa. Ottelun jälkeen alkavat juhlat; ihan sama voittiko tai hävisi kotijoukkue. Ihan hullua.

Mutta takaisin Lailaan. Hänen isoisoisänsä on aikanaan muuttanut Suomesta Amerikkaan ja vaikka Laila ei puhukaan suomea, tuntee hän kuitenkin itsensä osittain suomalaiseksi. Kuulemma peräänantamattomuus ja sinnikkyys ovat suomalaista perua. Laila on käynyt kerran Suomessa, Joensuussa myös, ja tykästynyt kovasti kansallismaisemaamme Koliin. Viime vierailu oli kesäaikaan, nyt Laila haaveilee tulevansa Suomeen talvella. No, se ei ole hänelle iso kynnys, sillä hän on kasvanut Alaskassa. Laila oli minulle paras mahdollinen opas amerikkalaiseen kulttuuriin, sillä hän tunnistaa selkeästi kulttuurierot suomalaisen ja amerikkalaisen mentaliteetin välillä. 

Seattlen seudulla on paljon skandinaaveja. Täältä löytyy Nordic Heritage MuseumSwedish Club (jonne on tarkoitus mennä perjantailounaalle naapurin Connien kanssa) ja Pirkko -niminen kauppa, jossa myydään mm. Marimekkoa ja Iittalaa. Jonkinmoinen suomalaisyhteisökin täällä on. Viime perjataina Sammamish´ssä oli viinimaistajaiset täällä asuville suomalaisnaisille. Valitettavasti missasin tapahtuman, sillä julkiset eivät kulje myöhään illalla, eikä amerikkalaiset (tai amerikkalaistuneet suomalaiset) ole innokkaita jakamaan kyytiään.

Ylen sivuilla oli eilen juttu siirtolaisuudesta ja kuinka suomalaisia houkuteltiin Amerikkaan, naimattomien naisten taivaaseen ja miesten helvettiin. Täältä voi lukea koko jutun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti