keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Seattle, Washington, Yhdysvallat

 

Fremont  ->  Burke-Gilman trail  ->  University District

 

Sain naapurin Salomelta fillarin lainaan pari päivää sitten. Salome lähti puolisonsa Ricardon kanssa viikon mittaiselle vaellukselle ja tarjosi minulle siksi aikaa pyöräänsä lainaksi. Vastapalvelukseksi huolehdin heidän roskistaan ja postistaan. Täällä isot roskapöntöt viedään kadun varteen torstai-iltaisin, josta sitten roska-auto noutaa ne perjantaiaamulla anivarhain. Täällä kerätään tavalliset roskat, biojäte ja kierrätettävät jätteet eli pakkaukset, metallit ja lasit. Avoimet postilaatikot ovat pieniä ja täällä tulee valtavasti mainoksia ja roskapostia, joten laatikko täyttyy päivässa. Siispä pientä naapuriapua ja fillarointia lähiseudulla.
 

Fremont on rennon oloinen kaupunginosa viitisen kilometriä keskustasta pohjoiseen. Auroran sillan alla, Peikkokadulla lymyilee alueen maskotti Fremont Troll eli Fremontin peikko. Yllättäen betoniveistos on saanut vaikutteita skandinaavisesta tarustustosta. Fremont Arts Council järjesti vuonna 1990 kilpailun Auroran sillan lähistön kohentamiseksi. Sillan alle oli muodostunut kaatopaikka, josta haluttiin päästä eroon ja samalla tehdä alueesta siistimpi. Neljän paikallisen taiteilija peikkoluomus voitti kilpailun ja siitä lähtien peikko on ilahduttanut sekä paikallisia että turisteja.




Fremotista rantaa pitkin kulkee 43 kilometriä pitkä Burke-Gilman trail -niminen ulkoilureitti. Reitillä on aikanaan ollut rautatie ja nimensä se on saanut rautatien rahoittajista Burkesta ja Gilmanista. Pyöräilin sitä pitkin University Districtille eli yliopiston kampukselle. Matkan varrella oli erikoinen puisto, Gas Works Park. Siellä on aikoinaan toiminut Seattlen kaasulaitos (1906-1956) ja osa laitteista on vieläkin alueella; osa pystyyn ruostuneina, osa värikkäästi kunnostettuina. Puisto sijaitsee aivan meren rannalla ja sieltä on hieno näköala keskustan suuntaan (ylin kuva) sekä silloille.




Pysähdyin pitämään sadetta Seattlen yliopiston, University of Washington, kampukselle. Vierailin yhdessä kampuksen monista kirjastoista, Allenin kirjastossa; kirjakauppassa, joka muistutti enemmän kampuksen jalkapallojoukkueen, Hyskyjen, fanikauppaa ja kanttiinissa kahvilla. Yliopisto on perustettu vuonna 1861. Vanhimmat rakennukset ovat 1800-luvun loppupuolelta ja kampusta pidetään yhtenä Yhdysvaltojen kauneimmista. Sateen loputtua tein kävelylenkin alueelle, ihaillen goottiarkkitehtuuria, joka sekoittuu -60-luvun remonttien ja laajennusten myötä tyylikkäästi modernismiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti