torstai 9. marraskuuta 2023

Sydney, Australia

Sain lounaaksi karjalanpiirakoita ja munavoita. Ja tietysti myös kahvia. Ruisleipääkin oli tarjolla. Keskiviikkoisin suomalaiset kokoontuvat St. Paulin luterilaisen kirkon tiloissa Sydneyssä. Tämän viikon ohjelmana oli luento lääkkeistä. Ensi viikolla sitten on suomalaisen pastori Pappisen vuoro. Ja tietenkin ohjelman päälle kahvitellaan ja rupatellaan. Täällä porukka on eläkeikäistä, nuorilla on omat kokoontumiset muualla.

Sisäministeriön mukaan maailmalla asuu 300 000 suomalaista. Jos toisen polven suomalaiset lasketaan mukaan, on ulkosuomalaisia jopa kaksi miljoonaa! Eniten Suomesta ollaan lähdettyä Ruotsiin, Australiassa suomalaisia on noin 30 000. Ensimmäiset tänne tulleet suomalaiset olivat merimiehiä ja valaanpyytäjiä, seuraavaksi tänne tultiin kultaryntäyksen myötä. Nykyään taidetaan tulla opiskelemaan ja töihin rennon elämäntavan ja lämpimän ilmaston perässä.

Ensimmäinen Suomi-seura perustettiin vuonna 1935. Suomenkielinen lehti, Suomi-newspaper on ilmestynyt vuodesta 1926 saakka! Se ilmestyy kaksi kertaa kuukaudessa ja siinä on uutisia, urheilua ja juttuja Suomesta ja vähän Australiastakin. Sanaristikkokin lehdestä löytyy. Pikkujouluissa tutustuin yhteen lehden toimittajista ja seuraavassa lehdessä ilmestyy minun haastatteluni. Siitä parin viikon päästä lisää.

Suomalaisille oma kulttuuri - ja erityisesti oma kieli - on tärkeää ja se halutaan siirtää omille lapsille ja lapsenlapsille. Tässä auttaa maailmalla toimiva Suomi-koulu, jossa lapset voivat suorittaa peruskoulun suomenkielen tutkinnon. Monella suomalaisella on sauna kotonaan, tietysti. Ja sana kulkee jos jostain ruokakaupasta löytyy suomalaisia tuotteita kuten vaikka hapankorppuja tai suklaata. Ja Suomi-vieras kiinnostaa kaikkia; ihmiset haluavat kuulla viimeiset kuulumiset Suomesta. Eniten minulta kysyttiin tulevista presidentin vaaleista: kuka on suosikki ja joko vaalikeskustelut ovat alkaneet. Ja joulun alla keskusteltiin myös siitä kuka lähtee jouluksi Suomeen, kauanko on ja millä lentoyhtiöllä lentää ja mitä kautta. Tai tuleeko jouluksi vieraita Suomesta. Vaikka jotkut tapaamani ihmiset ovat asuneet Australiassa jo 50 vuotta, on Suomi silti heidän sydämessään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti