maanantai 27. marraskuuta 2023

Melbourne, Australia

Sunnuntaisin Melbornessa on liikaa tarjontaa, varsinkin näin joulun alla. Monet kaupunginosamarkkinat ovat vain sunnuntaisin ja joulumyyjäisiä on nyt pilvin pimein. Täytyy valita ja päätän lähteä Altonaan Suomitalolle joulumyyjäisiin. Haluan ostaa karjalanpiirakoita - en itselleni vaan kissaperheen vanhemmille. He rakastavat suomalaisia hapankorppuja ja kun lähimyymälä lopetti niiden myymisen, oli perhe pienessä kriisissä. Onneksi kauempaa löytyi marketti, joka hapankorppuja myi. Siksi ajattelin, että he voisivat pitää myös karjalanpiirakoista. Myyjäiset olivat alkaneet kello 10, ja kun saavuin paikalle kello 11, oli kaikki karjalanpiirakat myyty. Samoin Fazerin Sininen oli loppunut. Mikä pettymys. Ostin heille kuitenkin korvapuusteja ja laitoin ne pakkaseen odottamaan heidän kotiinpaluutaan. Myynnissä oli mm. suomalaisia karkkeja, suklaata ja salmiakkia, ja tietenkin Presidentti-kahvia. Kanttiinista sai voileipiä ja niitä korvapuusteja. Suosittu myyntiartikkeli oli raesokeri, jota ei oikein saa mistään muualta kuin Skandinaviasta. Ja Australiassa myynnissä oleva ruisjauho on liian hienoa, siitä ei saa hyvää ruisleipää. Mutta onneksi myynnissä oli erikoisjauhettua ruisjauhoa, ilman sitä ei piirakoitten ja leipien tekeminen onnistu. Suomitalo oli tupaten täynnä väkeä. Oli mukavaa nähdä täällä kaikenikäisiä ulkosuomalaisia ja nuoria vapaaehtoisia auttamassa järjestelyissä. Mulle hälinä ja meteli olivat pian liikaa ja hyppäsin junaan ja matkasin St Kildan sunnuntaimarkkinoille.

Vaihdoin keskustassa ratikkaan ja kun pääsin St Kildaan, ripeksi vettä. No, siihen olen Melbournessa tottunut; täällä voi yhden päivän aikana kokea kaikki säätyypit. Olen käyttänyt täällä enemmän kevyttoppatakkia kuin t-paitaa. Kävelen sateessa myyntikojujen ohi ja pysähdyn ostamaan uppopaistettua mustekalaa ja ranskalaisia. Päälle vielä chilimajoneesia ja sunnuntailounas on valmis. Istahdan Luna park'in puistonpenkille syömään, Melbournen ikonisen vuoristoradan äärelle. Vuoristorata on rakennettu vuonna 1912 ja se on eteläisen pallonpuoliskon vanhin toiminnassa oleva vuoristorata. Yhdysvalloista, Pennsylvaniasta, löytyy kymmenen vuotta vanhempi vuoristorata, joka on siis maailman vanhin.

Alkaa olla kahviaika. St Kildassa on kuuluisa kakkukatu, Aclanda street. Ensin kävelen kadun päästä päähän ja syön kakkuja silmilläni. Istahdan terassille ja tilaan rommiin liotetun rum baban ja mustan kahvin - long black, niinkuin sitä täällä kutsutaan. Oli hyvää! Tuli ähky olo ja lähdin keventämään oloani rantakävelylle. Nyt paistoi jo aurinko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti