lauantai 25. marraskuuta 2023

Olinda, Australia


Kävimme australiansuomalaisen ystäväni kanssa katsomassa näkymiä Corhanwarrabul- eli Dandenong-vuoristosta alas Melbourneen. Ajoimme ylös 633 metrin korkeuteen ns. Turistitietä pitkin. Täksi päiväksi oli luvattu sadetta, turisteja ei juurikaan näkynyt. Kuten ei sadettakaan. Matkanvarrelle jäi valtavan kokoisia mustarunkoisia eukalyptuspuita. Mustia siksi, että metsä paloi muutamia vuosia sitten. Sitkeästi puut jatkavat kasvamistaan, jopa 70 metrin korkeuteen. Olemme lauhkean vyöhykkeen sademetsässä. Ilma on kosteaa ja rehevä kasvusto peittää auringonvalon. 

Vuonna 1938 vuoreen törmäsi lentokone DC-2 Kyeema, joka oli matkalla Adelaidesta Melbourneen. Sankka sumu peitti näkyvyyden, eikä tuolloin ollut vielä tutkalaitteita käytössä. 18 ihmistä menetti henkensä, joukossa mm. häämatkalla ollut pariskunta. Tuon onnettomuuden jälkeen Australiassa alettiin kiinnittämään enemmän huomiota lentoturvallisuuden ja sen myötä perustettiin Australian siviili-ilmailun osasto. Tämän tragedian johdosta paikalle on pystytetty muistomerkki menehtyneiden muistoksi.

Vuoristossa on RJ Arboretum ja Dandenong Rangesin kasvitieteellinen puutarha. Puutarhassa on valtava rhododendronpuisto, jossa kasvaa yli 15 000 pensasta. Valitettavasti kukintakausi alkaa olla jo takana ja kukkaloistosta on enää vain muisto jäljellä kuivuneiden kukkien muodossa. Toisen osan muodostaa puisto, jossa kasvaa Australian kotoperäisiä kasveja. Siellä on mm. wollemia nobilis, havupuu, joka löydettiin vasta vuonna 1994. Se eli dinosaurusten aikaan ja sen luultiin jo kuolleen sukupuuttoon. Nykyään se on maailman vanhin ja harvinaisin puu. (Toinen kuva alla.)

Täältä kotoperäisten kasvien joukosta löytyy myös yksi rhododendron, rhododendron lochiae, joka kasvaa vain Australiassa luonnossa. Pensaassa on pienet punaiset kukat, se näyttää aivan minialppiruusulta. (Kuva alla.)

Kierroksen jälkeen lounastimme Olindassa, pienessä, viehättävässä vuoristokylässä. Söin perinteisen - kuulemma useampaan kertaan palkitun - kurpitsapiirakan; ei ollut kummoinen. Kävelyä kylänraitilla, näyteikkunaostoksia ja sitten takaisin alas kaupunkiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti