keskiviikko 22. marraskuuta 2023

Melbourne, Australia

Usein mielenkiintoisia asioita löytyy läheltä. Esimerkiksi ruokakaupat ovat joskus mielenkiintoisempia paikkoja kuin varsinaiset nähtävyydet. Tosin täällä ruokakaupoissa on aikalailla samaa tavaraa kuin muuallakin maailmassa, ehkä kengurunliha tekee poikkeuksen. Olen kuitenkin ymmärtänyt, etteivät paikalliset ole erityisen ihastuneita siihen. Eukalyptustuotteet, öljyt ja saippuat, ovat aitoa Australiaa.

Burwoodin asuinalueella on pieni Brickworks-ostoskeskus. Nimensä se on saanut aikanaan sillä paikalla sijainneesta tiilitehtaasta. Useat seudun omakotitaloista on rakennettu tämän tehtaan tiilistä, ne tunnistaa tiileen painetusta B-logosta. Tiilet ovat kauniita käsintehtyjä, hieman epätasalaatuisia. Niitä on haluttu säilyttää ja korostaa uudessa rakennuksessa - onneksi. Paikallisyhteisö on koonnut niistä taideteoksen, johon asukkaat ovat saaneet ehdottaa itselleen merkityksellisiä sanoja. Sanoja on yhteensä sadassa tiilessä. Rauha, kunnioitus, kommunikointi, perhe, tuki, naapurusto. Hyviä arvoja ja hieno tapa tuoda niitä esille.

Ostoskeskus on rakennettu Wurundjeri-willam-alkuperäisheimon aikanaan asuttamille maille. Ostoskeskuksessa on iso taideteos, joka on kyseiseen heimoon kuuluvan taiteilijan Mandy Nicholsonin tekemä. Teoksella halutaan kunnioittaa alkuperäiskansoja ja tunnustaa heidän kulttuurillinen merkitys nykyaikana. Nicholsonin teos on valtava, 1700 m², musta-valkoinen teos. Se on täynnä symboliikkaa ja siinä on kuvattu mm. Yarra-joki, kenguruja, emuja sekä Bunjil-kotka joka on wurundjerien maan luoja. Wurundjeri-william-heimon mukaan maa koostuu kuudesta elementistä eli kerroksesta: Metsämaa pilvien yllä, Taivasmaa, Tulimaa, Vesimaa, Maa ja Maan alinen. Nämä elementit eivät pärjää ilman toisiaan ja nekin on kuvattu Nicholsonin teoksessa.

Ostoskeskuksen katolla on yhteisöpuutarha, jossa lapset oppivat viljelyä ja aikuiset pääsevät upottamaan sormensa multaan. Puutarhan vieressä on olohuone ja rauhallisia työskentelytiloja. Kaksi kertaa viikossa ostarilta lähtee kävelyryhmä reippailemaan lähiympäristöön yhdessä. Ulkoilun jälkeen voi sitten valita mihin kahvilaan tai ravintolaan menee palkitsemaan itsensä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti