maanantai 30. toukokuuta 2022

 Skiathos, Kreikka

Tiesin, että kreikkalaiset on äänekkäitä mutta skiathoslaiset ovat ihan omaa luokkaansa. He huutavat - ja lujaa. Eivät tosin omasta mielestään mutta suomalaisesta kuulostaa kun käynnissä olisi ilmiriita. Välillä olen kävellyt ulos toimistosta kun siellä ei aina kuule edes omia ajatuksiaan saati että kykenisi työskentelemään. Ja kun pyydän että älä huuda mulle, ihmettelevät he aidosti että eiväthän he huuda, mitä oikein höpiset. Ja jos itse kohotan edes minimaalisen vähän ääntäni, loukkaantuvat kreikkalaiset. Ai että pitää kokoajan sovittaa sanansa ettei kukaan vaan loukkaannu.


Ihmettelen, miten paikalliset voivat olla niin rentoja ja äänekkäitä - yhtäaikaa. Suomalaiselle ihan mahdoton yhtälö. Relax, Jaana, just relax! Kuulen tätä jatkuvasti paikallisilta kollegoilta. Ja yleensä olen mielestäni aivan rento. Rentous täällä tarkoittaa sitä että luvataan tehdä maat ja taivaat, mutta mitään ei tapahdu. Tai sitten vedetään mutkat suoriksi ja tehdään mahdollisimman vähän mutta niin että voidaan sanoa asia tehdyksi. Ja jos et muista varmistaa jokaista pienintäkin yksityiskohtaa, pieleen menee. Kun kysyt jotain, vastaus on aina "of course/of course not" eli tietysti ja ei tietenkään, tyhmiäkö kyselet.

Sähkökatkot on ihan normaalia samoin viemäriongalmat. Nyt onneksi tulee lämmintä vettä kun aurinko paistaa. Keväällä oli vähän haasteita kun vesi lämpenee aurinkopaneeleilla eikä aurinkoa näkynyt. Viemärit eivät vedä ja sekin on ihan normaalia. Tänään vuokraemäntäni äiti, noin kasikymppinen rautarouva, tuli korjaamaan tukkeutuneen viemärin. Siinä ei kauaa nokka tuhissut kun mummo laittoi hihat heilumaan ja samalla läksytti minua kreikaksi. Ymmärsin hänen huudostaan sen että ei saa olla niin pitkään suihkussa, vettä pitää säästää. Ja ikkunankin tuo suomalainen on sulkenut! Sivusilmällä hän mittaili paheksuen keittiötäni, joka mielestäni oli siisti. Mutta en näköjään täyttänyt hänen standardejaan ja siitäkin sain kuittia kun rouva poistui asunnostani. Hyvin kommunikointi toimii vaikka ei yhteistä kieltä olekaan. Jopa paremmin kuin silloin kun on yhteinen kieli.

2 kommenttia: