tiistai 3. toukokuuta 2022

 Skiathos, Kreikka


Parissin viinitila

Koko päivän satoi vettä ja oli älyttömän kylmä, noin 15 astetta, eikä auringosta tietoakaan. Vaikka kotona lämmitys olisi täysillä ja sisällä on kuuma, on sisällä silti kylmä. Talot ovat olleet talven tyhjillään ja kylmyys on asettunut seiniin ja lattioihin, ei se ihan hetkessä pois lähde. Kotona vesi lämpenee aurinkopaneeleilla - ei oo lämmenny, ei. Mutta kylmä suihku virkistää.

Sade teki hiekkatiestä mutaisen ja liukkaan, emme päässeet autolla perille viinitilalle vaan jouduimme tihkussa talsimaan mäkeä ylös märkää ja liukasta kivipolkua pitkin. Mietin vaan kulkiessani että mitenköhän tästä päästään hengissä alas muutaman viinilasillisen jälkeen.

Vaikka Skiathoksella ei ruokatuotantoa olekaan, löytyy täältä yksi pikkuruinen viinitila, Parissin tila. Tila sijaitsee kukkulalla, kaupungin ulkopuolella, upeissa metsä- ja merimaisemissa. Alhaalla siintää Egeanmeri ja Skiathos town. Ennen maistiaisia teemme kierroksen viinikellarissa ja kuulemme viinintuotannosta. Mieleeni jäi ettei köynnöksiä koskaan kastella ja koska ne joutuvat hakemaan veden maaperästä, voivat juuret kasvaa jopa 30:n metrin pituisiksi vaikka itse köynnös maan yläpuolella kasvaa vain 2-2,5 metrin korkuiseksi. Mitään ei heitetä hukkaan. Kun mehu on puristettu rypäleistä, valmistetaan tähteistä rakin tapaista viinaa. Ja tämän jälkeen rypäleitten kuoret levitetään viinitarhaan lannoittamaan tulevaa satoa. 

Kattaus oli komea, jokaiselle oli kuusi oikeaoppista viinilasia. Saimme maistella neljää valkoviiniä, roseeta ja punaviiniä. Kaupanpäälle saimme vielä jälkiruokaviiniä, joka odotuksistani huolimatta oli hyvää eikä niin kovin makeaa. Suosikkiviinini oli kuiva valkoviini, Thalassa Steria. Lisäksi tarjolla oli pientä naposteltavaa. Parissin viinit ovat kohtuuhintaisia, 9-14 euroa pullo, vaikka supermarketista pullon viiniä saakin halvimmillaan kolmella eurolla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti