sunnuntai 1. toukokuuta 2022

 Skiathos town, Kreikka


















Oi suloinen kevät!

Kevät on ihan parasta aikaa näissä lomakohteissa. Kausi ei ole vielä alkanut ja kaupunki heräilee hiljakseen. Skiathoksen pääkaupungissa Skiathos townissa on talvisin auki vain kolme ravintolaa ja kesäisin niitä on kymmenittäin, varmaan lähemmäs sata. Asukkaita saarella on reilut 6000 ja pääkaupungin ulkopuolella asuu vain 60 henkilöä. Kesällä saaren väkiluku moninkertaistuu kun tänne saapuu kesätyöntekijöitä mantereelta, monet talvehtivat Ateenassa. Myös naapurimaista saapuu kausityöntekijöitä; Albaniasta, Romaniasta, Bulgariasta. Ja päälle kaikki turistit. Vuosi 2019 oli ennätysvuosi, saarelle saapui 130 000 turistia kesä-elokuun aikana ja tänä vuonna matkoja on myyty jo yli tuon ennätysluvun. Ongelmaksi alkaa muodostua majoituspaikkojen puute, viime hetken varaajilla tänne ei tänä kesänä ole asiaa.

Suurin osa saarelaisista työskentelee turismin parissa ja loput julkisella sektorilla. Mulle oli suuri pettymys huomata, ettei täällä ole paikallisia maalaismarkkinoita, koska täällä ei ole maanviljelystäkään. Eikä minkäänlaista ruokatuotanto. Ei lampaita, ei lehmiä, ei mitään. Kaikki ruoka tuodaan mantereelta ja eihän se ole samanmakuista ja -laatuista kuin pienen paikallisen tuottajan tuotteet. Vielä viime vuonna täällä oli oliiviöljypuristamo, nyt sekin on lopettanut toimintansa. Erittäin epäkreikkalaista.

Kotini sijaitsee hieman vanhan kaupungin ulkopuolella, noin kilometrin päässä satamasta. Parvekkeelta on upea näkymä yli kaupungin aina merelle saakka. Pihassa kasvaa sitruuna- ja mandariinipuu ja rinteessä - parvekkeen alla - on iso oliivipuulehto, puita on arviolta sata kappaletta. Myös lentokenttä ja sen yksi ja ainoa kiitorata näkyy parvekkeelleni. Ensimmäinen turistilento saapui tänne pari päivää sitten Hollannista. Suomalaisia saamme odottaa vielä pari viikkoa. 

Alla kuvakooste parvekkeeltani. Valoketju hämärissä kuvissa on keskustan ostoskatu Papadiamantis. Lentokenttä jää kuvien ulkopuolelle, heti vasemmalle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti