tiistai 4. kesäkuuta 2019

New York, Yhdysvallat




Matkablogi vuodelta 1989

1.9.1989 
"Helsinki häämöttää. Alkuvauhdit tuli otettua Madonnan pubin kautta ja alkumatka meni eväitä mutustellen A:n, E:n ja R:n kera. P uinuu suloisia unia tupakkapuolella (silloin junissa oli erikseen tupakkavaunut). H astuu laivaan Kouvolasta - toivottavasti. Viimeaikaisista junaonnettomuuksista huolimatta taidamme saapua Helsinkiin aikataulun mukaan ja sitten kipinkapin pikapikaa Finnairin bussiin ja S:n ja M:n luo kentälle."

Näin alkoi matkapäiväkirja vuodelta 1989. Olin tuolloin 20+ ja tunnistan niin itseni edelleenkin tuon aikaisista kirjoituksistani. Silloin ei paljon kuvia otettu. Valokuvien kehittäminen oli kallista eikä kuvien laatukaan ollut kovin kummoinen. Sen sijaan matkoilta tuli kerättyä bussilippuja, ravintolalaskuja, museon pääsylippuja yms. Ne ovat säilyneet matkapäiväkirjani välissä ja niitä on nostalgista katsella. Samoin seteleitä - shillinkejä ja liiroja - löytyy päiväkirjan välistä. Eurosta ei silloin ollut tietoakaan ja jokaisella Euroopan maalla oli oma valuutta - Suomessa elettiin vielä markka-aikaa. Kolikoita ja seteleitä oli mielenkiintoista tutkia; ne olivat kauniita, täynnä symboliikkaa ja maansa historiaa.

Tuossa paperisessa blogissa oli se hyvä puoli, että siihen myös matkaseuralaiset kirjoittivat ja piirsivät omia fiiliksiään. Tässä ystäväni A:n tunnelmointia Wienin reissultamme:

"Papa's Tapas, blues+rock. Mitä muuta tarvitset Wienissä? Jos asuisin itse täällä, voisin lähettää postini tänne. Mie oon happiii.... Kiva, ihana, kotoinen, se jota aina kaipaa matkoilla - paikka. Istun mukavasti, kaiken sekamelskan mm. E:n kanssa. I love it, en rakasta. Pidän paljon, ainoa adjektiivi koko paikasta, jonka voi sanoa olematta smör tai neutraali."

Ja A:n fiilikset kolme päivää myöhemmin:
"Luojan kiitos, loma loppuu huomenna. Koti-ikävä on jo ja senkun lisääntyy. Ihana päästä kotiin!"

Nyt, melkeinpä kolmekymmentä vuotta myöhemmin, teen taas lähtöä. Ja aina lähdön hetki on yhtä suloinen. Nuorempana vapauden tunteen herätti lähteminen, nyt perillä oleminen - New Yorkissa, tarkemmin ottaen Harlemissa, tällä kertaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti