lauantai 23. maaliskuuta 2019

Chiang Mai, Thaimaa



























Hoitoja ja hierontoja


Ei, nämä eivät ole keskiaikaisia kidutusvälineitä vaan pohjoisthaimaalaisessa tok sen -hoidossa käytettäviä puutikkuja ja -vasaroita. Moisesta en ollut aiemmin kuullutkaan, ennenkuin ranskalainen Benoit sitä hehkutti hostellin pihalla. Hän oli aamulla käynyt läheisessä buddhalaisessa temppelissä kyseisessä hoidossa ja kutsui minut mukaansa seuraavana aamuna. No, mikä ettei, pitäähän sitä alueen perinteisiin tutustua. Aamiaisen jälkeen lähdimme temppelille, jossa meidät toivotettiin wai-tervehdyksen kera tervetulleiksi. Saimme pellavapaidat - ja housut, jotka vaihdoimme päällemme hoidon ajaksi. Sitten vaan pötköttämään lattialla oleville patjoille ja rentoutumaan. 

Aluksi jalkani pestiin ja isoja lihaksia hierottiin eli vartaloani lämmiteltiin varsinaista hoitoa varten. Kun tok sen -hoito alkoi, tuntui että koko kroppani värähteli. Puisella vasaralla naputeltiin puista, kankaalla pehmustettua tikkua, ja koko vartaloni käytiin sillä läpi. Huoneessa naputukset ryhmittyivät samaan tahtiin ja hetken aikaa me kaikki olimme yhtä. Tuntui kun nauloja olisi hakattu lankkuun tai kun kuvanveistäjä olisi irrottanut palasia marmorista. Jännitys ja tukkeumat putosivat pois ja energia alkoi virrata kehossani. Benoit otti tok sen -hoidon lisäksi vielä perinteisen thaihieronnan; kuulemma tok sen on puhdistava ja thaihieronta energisoiva hoito, ja siten ne täydentävät toisiaan.

Seuraavana aamuna tallustelin taas temppelille. Tällä kertaa halusin kokeilla yrttihoitoa. Olin nähnyt aiemmin yrttinyyttejä temppelissä ja nyt oli mahdollisuus kokeilla, miten niitä käytetään. Samat rutiinit kuin edellisenäkin aamuna, mutta nyt alkulämmittelyn aikana yrttinyytit lämpenivät kattilassa ja höyryn avulla yrteistä vapautui hyödyllisiä ja parantavia aineita ilmaan. Nyytit pitivät sisällään erilaisia yrttejä - kuivattuja tai tuoreita - kuten sitronellaa tai inkivääribereeniä. Näitten yrttien pitäisi rentouttaa ja hoitaa sekä kehoa että mieltä. Ja aina voi tehdä erilaisen yrttisekoituksen eri tarpeisiin. Kuumia nyyttejä paineltiin pellavavaatteiden läpi, mutta myös paljaalla iholla päässä, käsissä ja jalkapohjissa. Nyytit olivat suorastaan kuumia ja hikoillessani mieleeni tuli suomalainen sauna ja koivuvasta - terveysvaikutukset 
lienevät molemmissa hyvin samanlaiset.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti