keskiviikko 12. kesäkuuta 2019

New York, Yhdysvallat


The Shape of History


Flatironin aukiolla on yhden päivän ajan tilataideteos, joka koostuu 140:sta peilihahmosta. New Yorkissa on 145 patsasta, jotka on pystytetty miesten kunniaksi ja viisi patsasta kunnioittaa olemassaolollaan naisia. Viisi. Eläimillekin on pystytetty enemmän patsaita kuin naisille. Jo pelkästään kotkalle on New Yorkissa esillä viisi patsasta. Nämä 140 teosta on laitettu aukiolle kompensoimaan tätä valtavaa eroa miesten ja naisten patsaitten välillä.

Kaukaa katsottuna teokset ovat huomaamattomia ja ne sulautuvat ympäristöönsä - ne ovat melkein näkymättömiä tai läpinäkyviä, kuten naiset usein ovat olleet yhteiskunnassamme kautta historian. Läheltä katsottuna teoksista kuitenkin kuvastuvat omat kasvoni; ehkä minä olen osaltani, kaikkien muitten kanssa, tekemässä tulevaisudesta monimuotoisempaa.

Vaikka tämä onkin tv-kanavien mainoskampanja The Handmaid´s Tale -sarjalle, kertoo teos hyvin patriarkaalisesta yhteiskunnastamme. Vihdoinkin, vaikka vain yhden päivän ajan, kunnioitetaan myös naisia ja heidän saavutuksiaan kautta historian. Vaikka emme voi muuttaa historiaa, voimme vaikuttaa siihen, millaiseksi tulevaisuutemme muodostuu. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti