sunnuntai 23. kesäkuuta 2019

New York, Yhdysvallat




Luna Park, Coney Island, Brooklyn

Wonder Wheelistä eli maailmanpyörästä oli huikeat näkymät sekä merelle että Manhattanille. Tosin keikkuva, parhaat päivänsä nähnyt vaunu vei suurimman osan huomiostani; pelotti. Tivoli on perustettu vuonna 1903 ja osa laitteista on varmasti vuosisadan alusta. Puinen vuoristorata vaikutti aika huteralta, ikää sillä on vajaat 90 vuotta. Kummitusjunat näyttivät aikansa eläneiltä luurankoineen ja lohikäärmeineen, mahtavatkohan nykylapset niistä enää innostua. Tivolialue on nostalginen, hieman rapistunutkin - kuin aikamatkalla olisi. Tosin uusia, hurjempia laitteita on sinne tullut vuosien varrella useita ja osa vanhoista laitteista on jo poistunut käytöstä. Sisäänpääsymaksua tivoliin ei ollut ja lippu maailmanpyörään maksoi 10 dollaria.

Coney Islandille pääsee Manhattanilta metrolla, matka kestää hieman alle tunnin. Ennen metroa, 1900-luvun alussa, alue oli varakkaitten newyorkilaisten suosima lomanviettopaikka. Rantaviivaa täällä on neljä kilometriä ja kaksi kilometriä siitä on katettu puisella rantabulevardilla. Laitureilla on kalastajia, tänään heillä ei tuntunut kalaonnea olevan.  Alueella oli aikanaan upeita huvilamaisia merenrantahotelleja, harmi että ne on kaikki joko purettu tai ne ovat palaneet maantasalle. Alueen historiaan pääsee tutustumaan Coney Island Museumissa vanhan elokuvan tai valokuvien kautta. Olipa siellä muutama vanha laitekin ja pieni peilisali hassunhauskoine vääristävine peileineen. 

Ennen kuin aloitimme kierroksen huvipuistossa, kävimme tankkaamassa Nathan´s Famous -grillikojulla, joka on pitänyt rannalla majaansa jo yli sadan vuoden ajan. Kaverini otti perinteisen hot dogin, minä ranskalaiset juustolla. Ja kylkeen normaalikokoinen kokis. Tosin suomalaisesta näkökulmasta juoma oli jättikokoinen. Nathan´s Famous järjestää vuosittain, July 4th eli Amerikan kansallispäivänä, hot dogin syömiskilpailun - voisiko olla amerikkalaisempaa! Kisan ennätys on 73 hot dogia (ja 12 000 kaloria) kymmenessä minuutissa, aikamoista, huh huh.

Perjantai-iltaisin täällä on ilotulitus. Iltaisin alue on lumoava kaikkine 250 000 lamppuineen ja välkkyvine valoineen. Kauden ensimmäinen ilotulitus olisi ollut tänä iltana, mutta se jäi meiltä näkemättä, sillä jatkoimme matkaa bulevardia pitkin Brighton Beachille.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti