sunnuntai 23. kesäkuuta 2019

New York, Yhdysvallat






Pala Venäjää - Brighton Beach, Brooklyn


Kuin olisi Venäjälle saapunut. Kyltit ja ravintolat muuttuivat venäläisiksi, kaupoissa oli venäläisiä ruokia ja juomia. Brighton Beachissä pärjää paremmin venäjän kielellä kuin englannilla. Brighton Beach on maailman suurin venäläissiirtolaisten keskittymä. Neuvostoliiton hajottua 1990-luvulla, alkoivat siirtolaiset Venäjältä ja Ukrainasta muuttaa Brighton Beachille ja tätä kautta muualle Amerikkaan. Heidän mukaansa alue on saanut lempinimen Pikku-Odessa. Mutta ennen venäläisiä juutalaiset asuttivat alueen. Toisen maailmansodan jälkeen New Yorkiin muutti kymmeniä tuhansia keskitysleireiltä pelastuneita juutalaisia, suurin osa heistä Brighton Beachille. Nykyään tänne ovat löytäneet tiensä myös latinot ja pakistanilaiset.

Kiertelimme venäläisissä marketeissa ja deleissä. Melkein jokaisen kaupan ulkopuolella oli babushka myymässä piiraita eivätkä he puhuneet montakaan sanaa englantia. Minun venäjän kielen sanavarastoni rajoittui hinnan kyselyyn "Skol`ko ete stoit?" ja numeroihin "raz, dva, tri". Niillä asia tuli hoidettua ja jää murrettua. Lopuksi vielä "spasibo" ja naurun saattelemina jatkoimme matkaa reppu piirakoita puolillaan. Piiraat oli täytetty joko porsaanlihalla, kaalilla tai perunalla ja hinta oli puolitoista dollaria. Sisällä kaupoissa oli valtavia buffettiskejä, täynnä kylmiä ja kuumia ruokia. Pelmennejä, piiraita, hapankaalia, punajuuria, suolakurkkuja, sieniä, savustettua kalaa.... Missään muualla en ole nähnyt hapatettua vesimelonia. Hyllyistä löytyi monenlaista kaviaaria, eikä vodkastakaan ollut puutetta. Vaatekaupoissa oli turkkeja ja korkokenkiä, krääsäkaupoissa maatuskanukkeja ja feikkikalasnikoveja. 

New York on todellinen sulatusuuni. Täällä voi tehdä maailmanympärysmatkan metrolla. Harlemissa on ollut 1900-luvun alkupuoliskolla todella aktiivinen Finntown rakennuksineen, viikottaisine tapahtumineen ja leipomoineen. Ja Brooklynista löytyy Finlandia Street, joten Suomikin on maailmankartalla.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti