tiistai 10. lokakuuta 2017

San Francisco, Kalifornia

 

 

Fisherman´s Wharf

  

Voi hitsi, kun vanhasta hienosta satama-alueesta on tehty tylsä turistirysä. Tai sit tää reissaaja on vaan tylsä. Onneksi alue on kuitenkin säilynyt ja laitureille pääsee kävelemään ja fiilistelemään merielämää. Vanhat tehdasrakennukset, joissa aikanaan on ollut suklaatehdas ja Del Monten säilyketehdas, on restauroitu tyylillä ostoskeskuksiksi. Ja kun meren äärellä ollaan, löytyy täältä hyviä kalaravintoloita upeilla näköaloilla; meri, vanhat laiturit, kaupungin siluetti, Golden Gate -silta ja Alcatrazin vankilasaari.

Laitureilla lötköttelevät merileijonat on kyllä aika sympaattisia. Ne ovat vallanneet laituripaikat veneiltä ja niinpä veneet on siirretty muualle ja merileijonat ovat saaneet jäädä valitsemalleen paikalle. Ne ilmestyivät satamaan vuoden 1989 maanjäristyksen jälkeen, syytä ei tiedetä. Tai siis urokset ilmestyivät. Naaraat majailevat 500 kilometriä etelämmässä ja urokset käyvät siellä kesäisin kosiomatkoilla. Vaikka merileijonat ovat ympäristöviranomaisten tarkkailussa ja suojelussa, niitä ei ruokia vaan ne kalastavat ruokansa itse. 

Merenrannalla ilmanlaatu oli huomattavasti parempi kuin keskustan alueella. Napan ja Sonoman alueen tulipalot riehuvat edelleen ja välillä ilma San Franciscossa on sakeana savua. Alueella roihuaa seitsemäntoista metsäpaloa ja 500 neliökilometrin alue on tuhoutunut. Yli tuhat ihmistä on menettänyt kotinsa, mutta pahinta ovat kuolonuhrit ja kadonneet. Ja tilanne tuntuu vain pahenevan.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti