perjantai 13. lokakuuta 2017

San Francisco, Kalifornia

 

Chinatown



San Franciscon Chinatown on maailman toiseksi suurin kiinalainen kaupunginosa Kiinan ulkopuolella. Vain New Yorkin Chinatown on suurempi. Täällä on todella vilkasta, alueella asuu 15 000 aasialaista ja suurin osa kylteistä on kiinaksi eikä ravintoloitten ruokalistoista ei saa mitään tolkkua. 

Hain lounaan kiinalaisesta pikaruokapaikasta, jossa oli tarjolla kaikenlaisia höyrytettyjä mykyjä ja nyyttejä. Paikan täytyi olla hyvä, sillä jono ylsi kadulle saakka. Takanani jonottava amerikankiinalainen mies yritti valistaa minua kiinalaisesta ruuasta. Hän selitti mitä mikäkin annos listalla tarkoittaa ja antoi omat suosituksensa. Tiskin takana ollut  nainen oli kiinalaisen tyly, mikä hieman huvitti minua - tosin se ei auttanut asioimistani. Myös jono takanani aiheutti hieman paineita, enkä voinut kysyä jokaisesta ruokalajista erikseen, kuten olisin halunnut. Siispä ostin kaksi katkarapunyyttiä (kalavaihtoehto on aina hyvä jos ei halua syödä lihaa) ja yhden bambunlehteen käärityn riisikasvisnyytin ja yhden riisitaikinapullan. Löysin mukavat rappuset, joilla nauttia lounastani ja katsella ihmisvilinää Chinatownissa. Kun avasin bambunyytin, sisällä oli kyllä riisiä ja kasviksia, mutta myös porsaanlihaan. Samoin riisipullassa. Ei mennyt tämäkään tilaus niinku Strömsössä kasvissyöjän näkökulmasta.

Olen oppinut yhden sanan kiinaa ja se on "xing". Tai ainakin luulen oppineeni. Sana on kirjoitettu katuun, suojateitten kohdalle "stop" - sanan viereen. Esimerkikisi keskiluokkaisella Richmondin alueelle, jossa siis majailen, on asukkaista enemmistö aasialaistaustaisia. Ja täytyy kyllä sanoa, että hienosti yhteiselo täällä sulatusuunissa sujuu, vaikka kulttuurierot ovat selkeästi nähtävillä. Täälläkin aasialaiset asuvat suurperheissä ja isovanhemmat huolehtivat lapsenlapsistaan. Eivätkä aasialaiset ikinä hymyile tai tervehdi kadulla, mikä muodostaa aikamoisen kontrastin perusamerikkalaiseen pepsodenthymymentaliteettiin.

Olen oppinut myös yhden sanan urdua; jaana on urdua ja tarkoittaa rakasta.



 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti