maanantai 9. helmikuuta 2015

Dilla, Etiopia


Bussimme, jota Ajokiksi kutsutaan, on 27-vuotias vanha rouva. Se on joutunut koville Etiopian niiiiin huonoilla teillä. Teitä on täällä kunnostettu ja rahoitettu niin kiinalaisten, turkkilaisten kuin EU:nkin tuella. Kenen kontolle lienee valvonta jäänyt, sillä asfaltti on vain muutaman sentin paksuista ja täynnä reikiä. Keskinopeus noilla teillä on vain parikymmentä kilometriä tunnissa. Uutta tietä rakennetaan vanhan viereen, toivottavasti lopputulos on tällä kertaa kelvollinen.

Eilen, sunnuntaina oli tarkoituksenamme ajaa Yirga Chetestä Dillaan mutta matkamme keskeytyi Megaan. Kipparimme huomasi ajokissa jotain outoa ja jalkapallon kokoinen kivihän sieltä löytyi tuplarenkaitten välistä. Onneksi kivi saatiin pois, eikä se ehtinyt aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa. Tosin kivi ehti kuluttaa renkaita niin, että niiden paikkaa täytyy vaihtaa, kun seuraavan kerran pysähdymme pitemmäksi aikaa. Matkamme keskeytyksen aiheutti kuitenkin dieselin loppuminen keskelle-ei-mitään. Alkoi olla jo pimeää ja uteliaita paikallisia alkoi parveilla paikalle. Onneksi he olivat ystävällisiä ja avuliaita, ja heidän mopokyydillään yksi pikavuorolainen pääsi hakemaan lähikylästä lisää dieseliä. Bensa-asemalta dieseliä ei löytynyt, mutta sitä saatiin pimeiltä markkinoilta. Hinta oli suolainen, jouduimme maksamaan dieselistä melkeinpä tuplahinnan. Lopulta puolenyön aikoihin pääsimme jatkamaan matkaa lähikylään, josta löytyi helposti siisti ja moderni hotelli, jossa yö maksoi 10 euroa/henki kahden hengen huoneessa.

Tänään oli tarkoitus ajaa Megasta Awesaan, mutta matkamme loppui kolmen tunnin jälkeen Dillaan. Onneksi bussi jäi keskelle kaupunkia, ravintolan eteen. Lähdimme syömään ja pojat jäivät korjaamaan autoa ja hakemaan varaosia. Bussista pihahti paineet pihalle ja se vaikuttaa moneen asiaan mm. jarruihin. Siispä korjaushommiin. Ravintolan terassilla oli paikallinen mekaanikko syömässä lounasta ja hän kiinnostui bussistamme ja touhuistamme. Hänen - ja liiman, tupakantumpin ja hiekan - avulla saimme annettua ajokille ensiapua ja matkamme jatkuu taas huomenna kohti Awesaa. Ja uudet varaosat on jo tilattu Suomesta Addis Abebaan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti