maanantai 16. helmikuuta 2015

Addis Abeba, Etiopia




Ensimmäinen yö bussissa. Lämpötila Addis Abebassa - joka muuten tarkoittaa uutta kukkaa - laskee yöllä kymmeneen asteeseen. Kevyt makuupussini ei riitä, vaan pitkähihaisella kerrastolla oli ensimmäistä kertaa käyttöä. Bussi on parkkerattu Ras - hotellin pihaan. Muu porukka yöpyy hotellissa, joten aamulla pääsemme suihkuun jonkun huoneeseen. Pummimistahan se on, mutta syömme ja juomme kuitenkin hotellissa, joten tuomme sinne kuitenkin vähän rahaa. Piha on vartioitu ja tänään tein tuttavuutta keksipaketin kera vartioiden kanssa. Meidän oli tarkoitus jatkaa matka jo eilen kohti pohjoista. Kuitenkin Suomesta tilaamamme, ja sunnuntaiksi luvattu varaosa oli juuttunut tulliin ja ilman kyseistä liitintä, emme matkaa uskaltaneet jatkaa. No, tänään kipparimme Jani ja viihdepäällikkömme Pöke ovat juosseet osan perässä DHL:n toimistossa, tullissa ja lentokentällä - turhaan. Eli yksi yö lisää Addiksessa.


Kaupungissa on noin viisi miljoonaa asukasta ja kaupunki näyttää kasvaneen varsin hallitsemattomasti. Välillä on uusia, moderneja rakennuksia ja seassa slummia tai ainakin slummin tapaisia. Paikalliset pitävä Piassaa keskustana ja sitä se on varmaan joskus ollutkin. Meidän silmissämme se on enemmänkin vanha kaupunki, johon ajan hammas on purrut. Rakennukset ovat vanhoja ja matalia, hotelleja ei alueelta juuri löydy. Kaupungin toiselta laidalta löytyy Merkato, joka on Etiopian ja koko Afrikan suurin torialue. Oikestaan kyseessä on kaupunginosa, niin valtavan laaja alue on. Myös moderneja ostoskeskuksia Addiksesta löytyy ja niissä hintataso lähentelee Euroopan hintatsoa. Myös hotellit ovat kalliita. Kelvollisesta kahden hengen huoneesta olemme joutuneet maksamaan noin sata dollaria yöltä. Halvimmat huoneet ovat olleet noin kymmenen euron hintaisia, mutta länsimaalaisen ihmisen on melkein mahdotonta niissä yöpyä, sen verran likaisia ja turvattomia ne ovat. Valitettavasti kaikki keskihintaiset (50 €) hotellit ovat olleet täynnä, sillä nyt on sesonki ja pääkaupungissa on paljon konferensseja.


Kaupunki on suuruudessa ja monimuotoisuudessaan uuvuttava. Olisi jo kiva päästä jatkamaan matka Etiopian kauniille ja rauhalliselle maaseudulle. Näyttää kuitenkin siltä, että emme tänäänkään pääse jatkamaan matkaa ja toinen bussiyö on siis tiedossa. Toivottavasti bussin varaosa saadaan huomenna, kuten meille on luvattu. Mutta tämä on Afrikka, mistään ei ole takeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti