perjantai 22. lokakuuta 2021
perjantai 15. lokakuuta 2021
Caminito del Rey, Espanja
Ajattelin että voin hyvillä mielin lähteä patikoimaan Caminito del Reyn. En pelkää korkeita paikkoja enkä reippailua. Pelkään kuitenkin ahtaita paikkoja ja enpä arvannutkaan mikä yllätys minua odotti reitin alussa; pitkä ja pimeä tunneli. Aluksi opas sanoi että tunneli on 1,2 km pitkä. Apua, ei ikinä! Sitten pituus muuttui 800 metriksi ja lopulta se oli "ihan lyhyt". Tässä vaiheessa en enää luottanut häneen ja emmin kykenenkö ollenkaan tähän hommaan. Mutta olisihan se noloa luovuttaa ennen kuin on ehtinyt aloittaakaan. Hieno paikka jäisi näkemättä ja joutuisin tulemaan yksin bussilla pois. Tärisin, hikoilin ja salaa tirautin pari kyyneltä. Tanskalaiset Anneline ja Lotte, äiti ja tytär huomasivat ahdinkoni ja tarjosivat seuraansa. Heidän kanssaan voitin pelkoni ja pääsin tunnelin läpi, joka mielestämme oli sittenkin "aika lyhyt" ehkä 400 metriä pitkä. Heistä tuli hetkeksi uudet parhaat ystäväni.
keskiviikko 13. lokakuuta 2021
Sevilla, Espanja
Mulla taitaa olla huono retkikarma. Onneksi aamulla pysäkillä oli muitakin lähtijöitä, muuten bussi olisi taas huristanut ohi pysähtymättä. Nimeäni ei nimittäin ollut retkilistalla eikä mulle näin ollen ollut hankittu pääsylippua Sevillan katedraaliinkaan. Onneksi bussissa oli tilaa ja pääsin kyytiin. Rannikolla on lämmintä aamulla, +20 astetta. Sisämaahan ajaessamme ilma viileni ja välillä suorastaan paleli. Lämmintä oli 18 astetta. Päivän mittaan lämpötila kohosi 30 asteeseen ja silloin jo hikoilutti.
Matkan varrella näimme maailman suurimmat oliiviviljelmät bussin ikkunasta. Andalusia tuottaa 60% maailman oliiviöljystä. Suurin osa viljelijöistä on pienviljelijöitä ja tiluksien keskikoko on viisi hehtaaria. Yhdelle hehtaarille mahtuu noin 130 puuta eli keskimäärin viljelijällä on 650 oliivipuuta. Keskimäärin viljelijä saa tuottoa sadostaan noin 12 000 euroa vuodessa ja toisen mokoman EU-tukina. Harva elättää itsensä oliivinviljelyllä mutta ihan tuottoisa harrastus se on.
Viimeksi olen käynyt Sevillassa muistaakseni -90-luvulla. Siltä reissulta jäi mieleeni vuonna -92 ollut maailmannäyttely, jossa Suomea edusti menestykkäästi rakennus nimeltä Helvetinkolu. Tänä päivänäkin se on Sevillassa, tosin aika huonossa kunnossa. Sevillan kaupunki osti sen maailmannäyttelyn jälkeen mutta ei ole löytänyt sille järkevää käyttöä. Niinpä voittoisa luomus seisoo tyhjillään ränsistyen. Ensimmäinen maailmannäyttely oli Sevillassa vuonna 1929 ja siltä ajalta on kuvassa oleva Plaza de Espana ja Espanjan upea paviljonki. joka toimii nykyään virastotalona. Ulkoa pääsimme sitä ihailemaan, hulppea on!
Tänään aloitimme kävelykierroksemme Maria Louisan puistosta. Aikanaan hän oli kuninkaan vaimon sisko ja sai näin osakseen varallisuutta ja etuoikeuksia. Hän rakensi Sevillaan palatsin ja 34 hehtaarin puutarhan. Palatsin hän testamenttasi Sevillan yliopistolle ja puutarhan Sevillan kaupungille. Puisto on kaupungin keuhkot ja avoin oleskelu- ja virkistäytymispaikka sekä kaupunkilaisille että vierailijoille.
Sevillan sydän on mahtava katedraali - ja onneksi minullekin järjestyi sisäänpääsylippu. Se on maailman kolmanneksi suurin kirkko Vatikaanin Pietarinkirkon ja Lontoon St Paulin katedraalin jälkeen. Sevillan katedraalissa saa mennä naimisiin (ja kulkea pääovista) vain kolme sukua mm. kuninkaallinen suku ja Alban suku. Alban edesmennyt kreivitär oli maailman aatelisin ihminen, hänellä oli eniten arvonimiä maailmassa. Kun hän oli vierailulla Buckinghamin palatsissa Lontoossa, avasi kuningatar Elisabeth II hänelle oven, alempiarvoisempi kun oli. Edellisen kerran katedraalissa on vihitty Espanjan prinsessa Elena vuonna 1995. Tuokin avioliitto on sittemmin kariutunut.