perjantai 11. tammikuuta 2019

Phuket, Thaimaa


Pyöräilyä ja gibboneita


Aloitimme seitsemäntoista kilometrin pyöräretken Phuketin koillisrannikolta. Vesi oli vetäytynyt kymmenisen metrin päähän rannasta ja paikalliset keräisivät laskuvedestä katkarapuja ja muita mereneläviä. Etenimme kumipuuviljelmän ja sitruunatarhan välistä kohti kookosviljelmiä. Lehmiä makoili laitumilla ja koirat haukkuivat satunnaisia kulkijoita. Poljimme maastossa kapeaa ja mutkaista polkua pitkin. Välillä kasvusto oli tiheää kuin viidakossa ja puitten lehdet hipovat kasvoja. Onneksi oli kypärä päässä, sillä mutkan takana olevassa puussa, alaoksilla, roikkui painava, rosoinen ja kovakuorinen durianhedelmä. Näimme myös jakkihedelmä- ja mangopuita sekä ananasviljelmiä. Mangopuu puutarhassa tuottaa hyvää onnea thaimaalaisen uskomuksen mukaan, ilmankos niitä tuntuu olevan kaikkialla.

Matkan kohokohta oli vierailu gibboneitten kuntoituskeskukseen. The Gibbon Rehabilitation Project pelastaa gibboneita eli pieniä ihmisapinoita takaisin luontoon. Thaimaassa on laitonta pitää gibboneita lemmikkeinä, mutta valitettavasti niitä näkee vielä jonkin verran turisteja viihdyttämässä. Gibbonit ovat erittäin reviiritietoisiksi ja perhekeskeisiä. Parinvalinnassaan ne ovat erittäin kranttuja, mutta kun ne löytävät kumppanin, viettävät ne tämän kanssa loppuelämänsä. Gibbonit voivat elää yli 30 vuotiaiksi. Gibboneitten suurin uhka on ihminen: sademetsien kaataminen tuhoaa niitten kodin, gibboneita salametsästetään lääketieteellisiin tarkoituksiin sekä pyydystetään lemmikeiksi. 

Kun gibbon tuodaan kuntoutuskeskukseen, joutuu se puolen vuoden karenssiin. Tämän jälkeen alkaa aktiivinen kuntouttaminen, joka voi kestää useita vuosia. Gibbonit totutetaan niiden luontaiseen ruokavalioon sekä etsimään ruokansa itse. Monet ovat vankeudessa kadottaneet kyvyn liikkua luontaisesti ja kuntoutuskeskuksessa ne pääsevät turvallisessa ympäristössä opettelemaan uusia taitoja. Niitä vieroitetaan myös ihmisistä, eikä vierailijoita siksi päästetä katse-etäisyydelle gibboneista. Aina luontoon palauttaminen ei onnistu ja muutama gibbon on saanut keskuksesta pysyvän kodin.

Kuvassa näkyvä Gibby oli pyydystetty ja salakuljetettu ulkomailta Bangkokiin, jossa se päätyi lemmikiksi. Omistaja kuitenkin luopui Gibbysta tämän aikuistuttua ja tultua äänekkäämmäksi. Usein gibboneista tulee aikuisiässä myös aggressiivisia. Gibby on lajinsa, kultaposkigibbon, ainoa edustaja eikä se ole sopeutunut Phuketissa asuvien valkokäsigibboneitten joukkoon. Gibbonit ovat hämmästyttävän paljon ihmisten kaltaisia. Ne voivat sairastua masennukseen, syömishäiriöihin ja saattavatpa ne jopa viillellä itseään voidessaan huonosti. Allaolevassa kuvassa Gibby imee peukaloaan kuin ihmislapsi, lohtua hakien.

The Gibbon Rehabilitation Project on yksityinen järjestö, joka toimii lahjoitusvaroin. Voit adoptoida tietyn gibbonin tietyksi ajaksi tietyllä summalla ja näin auttaa keskuksen toimintaa gibbonien ja niitten elinympäristön pelastamisessa. 

Kävimme vielä kävelemässä Bang Paen vesiputouksilla jonka jälkeen lähdimme polkemaan kohti päämääräämme, Ao Pon satamaa. Satamassa nautimme tuoreita hedelmiä ja lepäsimme tuulen vireessä ennen kotiinkuljetusta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti