Aptera, Kreeta
Apteran rauniot Paliokastron kukkulalla, Hanian lähellä, ovat hyvin säilyneet ja alue on suht laaja. Apteran kaupunkivaltio perustettiin vuonna 700 eea ja se kukoisti viidennnellä vuosisadalla ennen ajanlaskumme alkua. Sen tuhoksi koituivat maanjäristykset ja lopulta, 800-luvulla, arabivalloittajat. Nimensä se on saanut joko Artemis-jumalan mukaan tai Delphi Pteras-sankarin mukaan. Legenda taas kertoo, että nimi tulee muusien ja seireenien taistelusta. Hävittyään taistelun, seireenit menettivät siipensä ja heistä tuli Aptera eli siivettömät.
Aluetta on aikoinaan kiertänyt 3 480 metriä pitkä muuri. Alueen sisäpuolella on sekä julkisia että yksityisiä rakennuksia, ulkopuolelle jäi kaksi hautausmaata. Kaupunkiin johti kivetty tie ja portilla oli merkittävien asukkaitten patsaita korkeilla jalustoilla. Kuvassa yksityiskodin rauniot eli rakennusta kiertäneen terassin pylväät.
Apteran teatteri on huikea akustiikaltaan. Kun seisoo näyttämön keskellä, tuon pienen pisteen päällä, on kuin puhuisi mikrofoniin ja ääni kantautuu kauas kuin se tulisi kovaäänisistä. Todella ihmeellinen efekti. Millainenkahan äänimaailman on mahtanutkaan olla alueen kukoistuksen aikaan, kun kaikki rakennukset ja rakenteet olivat kunnossa?
Kylpylä on rakennettu suurelta osin maan sisään, ja varmaankin siitä johtuen se on hämmästyttävän hyvin säilynyt. Alueen kaksi vesisäiliötä keräsivät sadeveden ja kanavia pitkin vesi johdettiin sekä kaivoihin että kylpylöihin.
Apteran raunioitten alapuolella sijaitsee turkkilaisten 1800-luvun loppupuolella rakentama Koulesin linnoitus. Se on turvannut Vamosin rotkon ja Soudanlahden kautta tapahtunutta liikennöintiä Haniaan. Linnoitus on hyvässä kunnossa, kiitos turkkilaisten käsityötaidon, ja se on palvellut 1900-luvulla mm. kyläkouluna.
Koulesin linnoitus on suojellut rannalla olevaa Intzedin linnoitusta, jonka päätarkoitus on ollut sataman puolustaminen. Sittemmin linnoitus on toiminut vankilana, jossa on pidetty poliittisia vankeja ja kuolemaantuomittuja. Nykyään linnoitus on avoinna vain kahtena päivänä vuodessa, 14. ja 15. joulukuuta, Eleftherios-pyhimyksen juhlapäivänä. Taustalla, pienessä saaressa, näkyy Soudan linnoitus.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti