perjantai 10. marraskuuta 2017

Oak Park, Illinois, USA

 

 

Frank Lloyd Wright´n koti ja studio 

 

Frankilla oli vuoren kokoinen ego. Koulut hän jätti kesken, sillä kouluilla ei ollut hänelle mitään annettavaa. Ja kun hänen valittiin aikanaan 1900-luvun ensimmäisen alkupuoliskon maailman merkittävimmäksi arkkitehdiksi, närkästyi hän suuresti; hänet olisi pitänyt valita koko vuosituhannen merkittävimmäksi arkkitehdiksi. Frank on ollut todella omalaatuinen ihminen. Sekä hänen uransa että yksityiselämänsä ovat olleet todella monivaiheisia ja kuohuttaviakin.

Chicagon kupeessa, Oak Parkin pikkukaupungissa sijaitsevan kotinsa ja studionsa hän rakensi parikymppisenä vuonna 1889. Rakennus on kuin vaatimaton versio Hvitträskistä, jonka suomalaisarkkitehdit Saarinen, Geselius ja Lindgren suunnittelivat Kirkkonummelle 1900-luvun alussa. Molemmat rakennukset edustavat kansallisromanttista suuntausta. Siitä Frankin ura lähti liikkeelle ja Chicagon alueelle hän on suunnitellut yli sata rakennusta. Kaikkiaan hänen tuotantonsa käsittää noin tuhat rakennusta, mikä tuntuu aivan käsittämättömältä, sillä tuohon aikaan arkkitehdit eivät suunnitelleet ainoastaan rakennusta, vaan myös sisustuksen, huonekalut, valaistuksen - koko paketin. Vanhoilla päiväillään Frank muuttui todella fanaattiseksi: hän suunnitteli jopa suunnittelmissaan taloissa asuvien naisten vaatteet. Ja mikäli asukkaat eivät noudattaneet Frankin toiveita talojensa suhteen, piinasi Frank heitä vierailuillaan ja harjoittamalla pientä painostusta. Frankin viimeinen työ oli New Yorkin Guggenheim -museo, joka valmistui vuonna 1952. Tyylillisesti Frank teki pitkän matka kansallisromanttisista preeraitaloista moderniin ja selkeälinjaiseen museorakennukseen.

Frankin yksityiselämäkin oli hyvin kiihkeää. Skandaaleja, rakastajattaria, avioeroja, murhia, maasta pakenemisia... Suurin tragedia sattui vuonna 1913. Palvelija, jolle Frank oli antanut potkut, tuikkasi Frankin talon tuleen ja tappoi kirveellä seitsemän ihmistä, mukaan lukien Frankin rakastajattaren Mamah´n ja tämän kaksi lasta. Frank itse oli tuolloin Chicagossa. Hänen vaimonsa ja rakastajattarensa aviomies olivat tulossa samalla junalla Oak Parkiin - vaimo kotiinsa ja aviomies noutamaan lapsiaan luokseen - kun he kuulivat suru-uutisen. Arkkitehtuurinsa lisäksi Frank taisi olla edelläkävijä myös uusperhekuvioissa.

Frank Lloyd Wrightin arkkitehtitoimisto jatkaa edelleenkin toimintaansa, tosin Malibussa, Kaliforniassa, hänen pojanpoikansa Eric Lloyd Wrightin johdolla. Käsittääkseni Suomesta löytyy vain yksi Wrightin suunnittelma rakennus ja se on Heinolassa sijaitseva Apulannan muusikon Sipe Santapukin koti




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti