perjantai 3. marraskuuta 2017

Denver, Colorado, USA 






Nyt sitten iski krapula. Kuherruskuukausi on ohi ja ärsytys Amerikkaa kohtaan sai eilen vallan. Varmaan kyse on osittain väsymyksestä ja Coloradon kylmyydestä, mutta nuo kodittomat tuolla kadulla ei vaan jätä minua rauhaan. Hyvinvointiyhteiskunnan kasvatille kodittomien ja sairaitten ihmisten (ja koirien) määrä kaduilla vaan on järkytys. Ja sen pitäisi olla järkytys myös amerikkalaiseille. Täällä kuitenkin vallitsee ajatus, että jokainen on oman onnensa seppä ja kodittomien tilanne on heidän omaa syytänsä. 

Minulla on jääkaappi täällä täynnä ruokaa, jota en syö. Päätin tehdä voileipiä ja viedä niitä kodittomille. Aluksi ajatus tuntui hieman hölmöltä, mutta vielä hölmömmältä tuntui heittää ruokaa roskikseen. Kodittomien lähestyminen tuntui vähän pelottavalta, enkä uskaltanut ottaa kontaktia ihmisiin, jotka näyttivät narkkareilta tai sekavan oloisilta. Mutta he ovat vain pieni osuus kodittomista. Tapasin mm. naisen, joka asui kadulla, sillan alla, pienen tyttärensä kanssa. Nainen kävi töissä ja toinen koditon hoiti hänen lastansa. Pienipalkkaisella vaan ei ole varaa yksityiseen vuokra-asuntoon, eikä kaupungilla ole tarjota riittävästi kohtuuhintaisia asuntoja. Kadulla on myös sairaita, jotka ovat menettäneet kodin saurauden takia. Eräs nainen sairastui leukemiaan ja hoito- ja lääkekulut veivät hänet kodittomaksi. Tällä hetkellä hänellä ei ole varaa asuntoon eikä lääkkeisiin. Jokaisen ihmisen taustalla on oma tarina - ja se tarina on aina erilainen.

Toinen suuri ahdistuksen aihe täällä Amerikassa on aseet. Eilen naapurin rouva, Janice, tuli moikkaamaan ja kertoi, että lähikoulu on suljettu aseselkkauksen takia. Tyytymätön isä oli tullut aamulla kouluun ja aseella uhaten hän oli ottanut yhden opettajan panttivangiksi. Onneksi tilanne saatiin rauhotettua ilman henkilövahinkoja. Illalla tapahtumasta kerrottiin paikallisuutissa. Uutisissa kerrottiin myös ampumisvälikohtauksesta, joka sattui illalla asuinalueemme ruokakaupassa, Walmartissa. Siinä menehtyi kolme ihmistä ja usea loukkaantui. Ja nämä uutiset ovat ihan jokapäiväisiä Amerikassa. Tämä suuri ja mahtava maa on todella sairas. Eivätkä ihmiset tunnu reagoivan siihen mitenkään. Heille tuntuu olevan tärkeää pitää huoli vain itsestään ja läheisistään. Ehkä itsekin reagoin samalla tavalla: lopetin uutisten katsomisen mielenrauhani säilyttämiseksi.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti