tiistai 21. marraskuuta 2017

New York, New York, USA

 

Financial District, Chinatown ja Little Italy


9/11 muistomerkki tuhoutuneiden World Trade Centerin kaksoistornien paikalla on vakuuttava. Isot altaat kuvaavat hyvin sitä tyhjyyttä, jonka tornien sortuminen aiheutti. Kuvien perusteella kuvittelin altaita, joita on kaksi, huomattavasti pienemmiksi. Keskellä allasta on neliön muotoinen aukko, jonne reunoilta valuva vesi pauhuten katoaa. Kuvan altaassa tosin ei nyt ole vettä, toisessa altaassa oli. Pronssireunuksiin on kaiverrettu kaikkien terrori-iskussa menehtyneitten nimet ja kukkiakin oli joidenkin nimien vieressä. Koskettavin kaiverrus oli naisen nimi, jonka perään oli kirjoitettu "ja hänen syntymätön lapsensa". Niin paljon surua ja ajatuksia liittyy tähän alueeseen ja teokseen. Taustalla näkyvä rakennus on 9/11 Tribute Museum, jonne kiemurteli pitkä jono vierailijoita. 



Oculus -metroasema ja ostoskeskus sijaitsee World Trade Centerin vieressä. Ulkoapäin rakennus näyttää valaan luurangolta ja sisältäpäin mahtipontiselta kirkolta. 

Aulassa rakennettiin jo joulua ja liikkeet valmistuivat Black Friday
-alennusmyyntiin, joka nimestään huolimatta alkaa jo tämän viikon torstaina-iltana.
Yllättäen Wall Street oli pieni ja sympaattisen oloinen kadunpätkä. Siellä on paljon historiaa ja kuuluisin rakennus on varmasti New Yorkin pörssi. Sen luulisi olevan maailman suurin finanssialue, mutta eipä ole, Lontoo on kuulemma mennyt Wall Streetin ohi.


Aivan kuin härkätaistelu olisi ollut käynnissä Charging Bull -härkäpatsaan edustalla. Haluisin nähdä, vieläkö pronssinen tyttö uhmasi härkää sen edustalla, mutta en nähnyt tyttöä ihmispaljouden keskellä. Härkä kuvastanee rahan valtaa ja voimaa, ja tyttöpatsas taas symboloi naisjohtajien voimaa.

Kaiken hulinan keskellä sijaitsee vuonna 1696 rakennettu Trinity -kirkko, pieni hautausmaa ja kirkkomuseo. Terrori-iskujen sattuessa kirkko tarjosi tuvapaikan ihmisille ja se säilyi kuin ihmeen kaupalla vaurioitta vain parin korttelin päässä sattuneesta iskusta.

New Yorkin kaupungintalo sijaitsee City Hall -puiston laidalla, Brooklynin sillan päässä. Siellä pitävät majaa New Yorkin pormestari ja kaupunginvaltuusto. Puistossa asustaa oravia, joista valtaosa on mustia.


New Yorkin Chinatown on maailman suurin kiinalainen kaupunginosa Kiinan ulkopuolella. Kaduilla on rasittava kävellä, tungos on ahdistava. Kaupat myyvät piraattituotteita ja muovista kiinakrääsää. Tunnelma kaikessa epäaitoudessaan on varmaan Kiinaa aidoimmillaan.


Kuin varkain siirryin Chinatownista Little Italyyn. Kadut muuttuvat rauhallisemmiksi ja liikkeet tyylikkäämmiksi. Paikoin tunnelma oli kuin Roomassa, viehättäviä ravintoloita ja ulkoterasseja jalkakäytävillä. Italialaiset ovat jo vuosia sitten muuttaneet alueelta pois ja Littel Italy pyörii nykyään turistien tuomalla rahalla - italialaiset eivät täällä syö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti