tiistai 28. marraskuuta 2017

New York, New York, USA



























Viimeinen päivä New Yorkissa ja Yhdysvalloissa. Aurinko paistaa ja ilma on lämmin, + 10°C. Reissuni on ollut aikamoinen läpileikkaus Yhdysvalloista länsirannikolta keskilännen kautta itärannikolle. Maisemat ovat vaihdelleet punapuumetsistä merenrantaan ja aavikoista vuoristoon. Olen matkustanut maita myöten: bussila, junalla ja kimppakyydissä asuntoautolla. Ihmiset ovat olleet kaikkialla ystävällisiä ja mukavia. Amerikkalaiset eroavat eurooppalaisista lähinnä nopeasti väläytettävän hymyn ja small talkin suhteen. Tuo hymy, jonka monet eurooppalaiset mieltävät tekohymyksi, on amerikkalaisille kohteliaisuus. Usein se minustakin on kammottava, sillä siinä ei ole mitään aitoa - eikä se  ole tarkoituskaan. Mutta nautin hyvästä asiakaspalvelusta ja siihen tilanteeseen nuo em. asiat sopivat. 

Mutta amerikkalaisesta kertakäyttökulttuurista en pidä. Ravintoloissa ja kahviloissa käytetään enimmäkseen kertakäyttöastioita ja kaikki pakataan moneen kertaan. Eri osavaltioissa kierrätetään eri tavalla, mutta missään se ei ole ollut erityisen tehokasta. New Yorkissa kierrätetään kotitalouksissa paperit, pahvit ja muovit, mutta ravintoloissa kaikki roskat menevät samaan roskikseen. Ei ole ihme, että maailma hukkuu paskaan kun kulutamme neljä kertaa enemmän kuin mihin maapallon resurssit riittävät. Eniten ihmetyttää se, ettei amerikkalaislla ole mitään halua muuttaa asiaa. Kiinassakin on muovipussit kielletty, miksei sitten Amerikassa?

Amerikkalainen nykytaide, erityisesti kuvataide, on tullut tutuksi tällä reissulla. Gallerioita on paljon ja ne ovat aktiivisesti mukana kotikaupunkiensa tapahtumissa. Museot ovat jääneet kakkossijalle, vaikka kyllähän niissäkin on tullut käytyä. Taiteesta huomaa, kuinka pieni maailma on. Ainakaan nykytaiteessa Euroopan ja Amerikan välillä ei ole suuria eroja ja teematkin ovat hyvin samansuuntaisia. Monessa kaupungissa olen törmännyt mm. Edward Munchin, Yayoi Kusaman ja Ai Wei Wein näyttelyihin - Helsingissäkin.

Kestää varmaan kauan, ennenkuin saan sulateltua kaiken matkalla näkemäni ja kokemani. Kiva palata kotiin suunnittelemaan uutta reissua. Siihen saakka blogi on tauolla. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti