lauantai 15. lokakuuta 2016

Mechelen, Belgia

Päiväreissu Mecheleniin. Junalla matkaa Brysselistä Mecheleniin on vain parikymmentä minuuttia ja viikonloppulippu - meno-paluu - maksoi vain 5,60 €. Edelleenkään en ymmärrä Belgian rautateiden logiikka 1. ja 2. luokan suhteen. Tässä junassa ykkösluokka oli samassa vaunussa kuin kakkosluokka ja molemmat näyttivät ihan samalle. Miksi kukaan ostaisi kalliimpaa ykkösluokan lippua, jolla saa aivan samat olosuhteet kuin halvemmalla kakkosluokan lipulla? No, ehkä ykkösluokassa on joskus väljempää, mutta tänään se oli aivan yhtä täynnä kuin kakkosluokkakin. Joskus aiemmin matkustaessani junan ykkösluokassa oli kokolattiamatto ja kakkosluokassa muovimatto - ei mitään muuta eroa. Täytyy kyllä sanoa, että se kakkosluokan muovimatto näytti paljon siistimmältä ja hygieenisemmältä kuin se ykkösluokan kokolattiamatto. No, ehkä se kokolattiamatto on belgialaisten mielestä hieno.... Taas täytyy antaa täydet pisteet belgialaisille konduktööreille; asiallisia, superystävällisiä ja kielitaitoisia.

Olen aivan ihastunut belgialaisiin pikkukaupunkeihin! Mechelenenkin keskusta on autoton, joten siellä on mukavan rauhallista kävellä. Kaupungin läpi virtaa joki, Dyle, ja sen penkereelle on rakennettu viehättävä kävelylaituri. Myös aikoinaan talojen sienustoille rakennettiin laiturinpätkiä, mutta silloin ne toimittivat käymälän virkaa. Koska joen pääasiallinen tehtävä oli toimia vessana, oli venelyä rajoitettu, etteivät ihmisten vessahommat häiriintyisi. 

Mechelenissä, kuten kaikkissa muissakin belgialaisissa kaupungeissa, Grote Markt on kaupungin sydän. Kaunis aukio on tulvillaan historiaa: katedraali, kaupungintalo, kiltataloja ja patsaita. Barokkia ja renessanssia. Aukiota reunustavat kahvilat ja ravintolat ja sen alle on rakennettu parkkipaikka - ei siis autoja torin laidalla, kuten niin usein suomalaisissa kaupungeissa. 

Yksi Mechelenin erikoisuus - murteen lisäksi -  on Royal Carillon school "Jef Denyn" eli tornikellopelikoulu. Se on maailman ensimmäinen ja suurin lajiaan ja kerää opiskelijoita ympäri maailmaa. Mechelenin tornikellopeli koostuu 49 tornissa olevasta kellosta, jota soitetaan koskettimilla, urkujen tapaan. Kesäiltaisin kaupunkilaiset ja vierailijat saavat nauttia tornikellopelikonserteista musiikin kantautuessa katedraalin tornista kaupungin kaduille.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti