sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Bryssel, Belgia

Viikonloppuna kotinurkillani, EU-kortteleissa, vietettiin Nuit Blanche´a eli taiteiden yötä. Tässä hieman illan satoa.


Leopold -puistossa on oikeitakin joutsenia, mutta tässä Marco Barottin joutsenteos Swans. Sateliittilautasista tehty teos haastaa meidät pohtimaan massamedian valtaa ja luonnon muokkaamista. Lammen keskellä oleva pieni suihkulähde jakaa lammen kirkasvetiseen osaan ja myrkynvihreään siitepölyn peittämään osaan.

Still Animals eli Vieläkin eläimiä -tanssiteos oli sijoitettu loistavasti Luonnonhistorialliseen museoon dinosaurusten luurankojen keskelle. Tuur Marinus ja Antwerpenin tanssikoulun oppilaat esiintyivät lasilaatikoissa hyvin vähäeleisesti. Teoksessa ihmisen vartaloon inkarnoituneet eläimet liikkuvat juurettomasti ja vaivattomasti itselleen luonteenominaisella tavalla. Luonnohistoriallinen museo sijaitsee kauniissa art deco -rakennuksessa. Sekä rakennus, taideteos että museon perusnäyttely olivat näkemisen arvoisia.

Leopold -puiston koriskentälle, Parlamenttitalon taakse, oli rakennettu valtava valkokangas ja katsomo. We Are Here -osuuskunnan tekemässä installaatiossa Toespraak van de Angst eli Vihan osoitteessa pakolaiset tuovat pakolaiskriisiin ja maahanmuuttoon oman näkökulmansa mukaillen EU:n perustajan Paul-Henri Spaakin kuuluisaa puhetta. Alue oli tiukasti aidattu ja toi mieleeni suljetut pakolaisleirit. Pimeässä illassa teos oli vaikuttava. Erityisesti Parlamenttitalo teoksen taustalla loi tarinoille mielenkiintoisen kontrastin.
 
Kenkäjonot olivat vallanneet EU-korttelit. Bongasin kenkiä neljästä eri paikasta, aina samalla tavalla aseteltuina. Tällä poliittisella ja runollisellakin teoksella Nadége Prugnard ja Julie Romeuf  provosoivat meitä miettimään ihmisyyden kieltämistä nykymaailmassa.

Kanadalaisen Labspace Studion teos Between Doors eli Ovien välissä oli sijoitettu Parlamentin Esplanadille. Ihmiset saivat valita mistä ovista astuivat sisään - menneisyys/nykyisyys/tulevaisuus tai rakastanut/en ole koskaan rakastanut/etsin vielä jne. - ja lopuksi isolle näytölle ilmestyi analyysi heidän valinnoistaan. Tekijät halusivat saada ihmiset pohtimaan valintojensa merkitystä; onko ihmisillä todellista valinnanvapautta vai onko se vain meille syötetty illuusio. Ja kun olet tehnyt yhden valinnan eli avannut yhden oven, on edessä jo seuraavan valinnan tekeminen. Ovien edessä oli pitkä jono, teos taisi olla illan mielenkiintoisimpia. Myös moneen muuhun paikkaan oli pitkiä jonoja. Hienoa, että ihmiset haluavat osallistua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti