maanantai 24. lokakuuta 2016

Bryssel, Belgia


"Tintti voi olla tarpeen mukaan nuori tai vanha, skandinaavi tai italialainen, afrikkalainen tai aasialainen. Hän on universaali hahmo. Jos Tintti on kuka tahansa, hän on myös sinä!"

Bryssel on sarjakuvan pääkaupunki ja Tintti on varmasti tunnetuin belgialainen sarjakuvahahmo. Sarjakuva on Belgiassa vakavasti otettava taidemuoto ja osa belgialaista kulttuuria. Belgian sarjakuvamuseossa, Belgian Comic Strip Centerissä, on yli 7 000 originaalia noin 400 sarjakuvapiirtäjältä, enimmäkseen belgialaisilta. Tintin ja kumppaneiden lisäksi museossa vilistävät myös Smurffit ja Lucky Luke sekä sadat muut hahmot. Museossa on pysyvän näyttelyn lisäksi myös vaihtuvia näyttelyitä, onpa täällä ollut esillä myös meidän ikiomat Muumit ja Tove Jansson.  

Sarjakuvamuseon sijaitsee upeassa art nouveau -rakennuksessa, jonka tunnettu arkkitehti Victor Hortan suunnitteli 1900-luvun alussa Waucquezin tavaratalolle. Tavaratalo lopetti toimintansa 1970-luvulla ja sarjakuvamuseo aloitti toimintansa vastaremontoidussa rakennuksessa 1989. Rakennus on esiintynyt  Tintti ja aakkostaide -albumissa vuodelta 1986. Sarjakuvassa kapteeni Haddock kaatuu portaikossa rikkinäiseltä askelmalta ja joutuu pyörätuoliin. Päästyään pyörätuolista hän unohtaa rikkinäisen askelman ja putoaa taas.... Tällä albumilla Studio Hergè antoi tukensa remontille ja tulevalle Sarjakuvakeskukselle. 

Pysyvässä näyttelyssä esitellään sarjakuvan tekemisen vaiheet ideoinnista myyntiin. Esillä on paljon luonnoksia; osa lyijykynällä ruutupaperille piirrettyjä, osa modernisti tietokoneella tehtyjä. Värityksen ja typografian lisäksi käsitellään myös kansikuvan tehtävää, kustantamista ja markkinointia. Myös lukijalla on vastuu lukemansa ja näkemänsä ymmärtämisestä. Suomenkielistä osuutta näyttelyssä edustaa kansikuva Tintti ja Picarot -albumista.


 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti