sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Bryssel, Belgia


Brysselistä ei voi lähteä vierailematta Euroopan parlamentin vierailukeskuksessa Parlametariumissa. Vierailukeskus sijaitsee Luxemburgin aukion laidalla Willy Brandt -nimisessä rakennuksesssa ja siellä esitellään sekä Euroopan että EU:n historiaa ja toimintaa. Rakennuskompleksissa  sijaitsee myös EU:n parlamentin istuntosali, virastoja, eri toimielimiä ja tiedotustoimisto.  Näyttely vaikutti aluksi sekavalta monikielisine teksteineen, päällekkäisine kuvakollaaseineen ja pimeässä hehkuvine neonvaloineen. Mutta ehkäpä juuri ne kuvasivat mainiosti eurooppalaista kulttuurien kirjoa ja kansallisuuksien sekamelskaa.

Heti sisälle tultuasi voit ottaa virtuaalisen "selfien" vaikka parlamentin istuntosalissa ja saada kuvan sähköpostiisi hetkeä myöhemmin. Vierailukeskus on kuin aikuisten leikkikenttä, jossa uusin teknologia ja vempeleet on otettu käyttöön. Interaktiivisten multimedianäyttöjen ja henkilökohtaisen  multimediaoppaan avulla tiedonsaanti on helppoa ja viihdyttävää. Tutustuminen Euroopan historiaan, EU:n perustamiseen ja toimintaan käy helposti omalla kielellä eli minun kohdallani suomeksi. Näyttelyssä on valittavana kaikki EU-maitten kielet ja informaatio on laitettu mielenkiintoisesti ja monipuolisesti esille. Ja jos välillä ote herpaantuu, voi valita ohjauspaneelista lasten osion, jossa asiat esitetään yksinkertaisesti, kuvaavasti ja lyhyesti. Välillä meinasi ähky yllättää, niin paljon tietoa oli tarjolla.

Näyttelysaliin astuttaessa ensimmäiseksi osuu silmiin kuva Suomesta vuodelta 1919. Ensimmäisen maailmasodan jälkimainingeissa nostettiin esiin sotalasten asema. Euroopan historia on ollut varsin sotaisaa viimeisen reilun sadan vuoden aikana ja EU perustettiinkin toisen maailmansodan jälkeen rauhan liitoksi. EU on todella ansainnut Nobelin rauhanpalkinnon, joka sille myönnettiin vuonna 2012.

Kuuden maan liitto on kasvanut 28 maan unioniksi. Edustajia parlamentissa on 751, joista suomalaisia meppejä on kolmetoista.   Kaikki edustajat on esitelty näyttelyssä, kuten myös EU:n toimielimet ja virastot. Roskapöntön näköisillä pöniköillä pystyi tutkimaan lattialla olevasta Euroopan kartasta eri maiden roolia EU:ssa sekä EU:n vaikutusta eri maissa. Suomesta Turku ja siellä asuvat suomenruotsalaiset edustivat vähemmistöä, joiden oikeudet on huomioitu EU:n lainsäädännössä. Helsingin kautta esiteltiin EU:n virastoja ja tässä tapauksessa Kemikaalivirastoa ja Lapista otsonikerroksen tutkimukseen erikoistunutta tutkimuslaitosta.

EU:ta esiteltiin myös tunnettujen henkilöiden kuten Mozartin, Victor Hugon ja Astrid Lindgrenin kautta. Mielenkiintoisempaa oli kuitenkin nojatuolimatka, jolla saimme kuulla pienten ihmisten tarinoita. Mm. espanjalainen sairaanhoitaja kertoi, kuinka hän on työllistynyt EU:n tukemaan vanhustenhoitoprojektiin. Suurin osa seurueestamme eksyi näyttelytilassa ja missasi virtuaalisen vierailun parlamentin istuntosaliin 360 asteen teatterissa. "Näyttelyn kohokohta", sanoi ainoa henkilö porukastamme, joka saliin löysi. Ehkä EU on yhtä sekava kuin näyttelytilakin; päämäärä on sama, vaikka jotkut välillä eksyvätkin yhteiseksi suunnitellulta polulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti