maanantai 10. lokakuuta 2016

Länsirannikko, Irlanti


 
Flunssan jälkimainingeissa sekä energiat että keskittymiskyky ovat vähissä. Vaihtoehtoina oli maata päivä hotellihuoneessa tai istua päivä bussissa. Siispä hyppäsin bussiin. Ostin päiväretken länsirannikolle, lähtö aamulla kello 6.40 Molly Malonen patsaalta. Ensimmäiset pari tuntia torkuin bussissa aamuhämärässä ja kuuntelin oppaamme Waynen juttuja Irlannin historiasta. Päällimmäisenä tuntui olevan ajanjakso, jolloin Irlanti oli Iso-Britannian alaisuudessa. Kestihän sitä 800 vuotta ennen Irlannin itsenäistymistä vuonna 1921.

Pidimme aamiaisbreikin Barack Obama Plazalla. Täällä Barack - irlantilaisittain  Barry - nautti irish coffeensa. Ja täältä Obaman esi-isä, kahdeksan sukupolvea taaksepäin, lähti Amerikkaan. Niinpä Obama on irlantilaisten oma Amerikan presidentti.

Ajelimme vihreitten nummien ja pittoreskien kylien läpi rannikolle, Cliffs of Moher'n jyrkänteille. Kalliot ovat vierailluin luontokohde Irlannissa. Alueelle on rakennettu vierailukeskus tyylikkäästi, luontoa kunnioittaen. Se on rakennettu ja maisemoitu kummun sisään; todella hienosti toteutettu rakennuskompleksi. Kalliot ovat UNECO:n maailmanperintökohde ja vierailukeskus on palkittu moneen kertaan arkkitehtuuristaan ja ekologisuudestaan. Paikalliset toivovat kallioiden päätyvän maailman seitsemän ihmeen joukkoon. Ihmeelliset ne ovatkin kaikessa jyhkeydessään.


Lounaaksi fish 'n' chips Doolinin kylässä ja small talkia kanadalaisten, amerikkalaisen ja costaricalaisen kanssamatkustajan kanssa. Rohkeimmat ottivat ruokajuomaksi irish coffeeta - joka on kuulemma tältä alueelta lähtöisin - tai peri-irlantilaista Guinnessia. Minä tyydyin teehen.

Länsi-Irlannissa piisaa kiviaitoja, varmaan miljoona kilometriä! On siinä Paddyllä ollut aikanaan hommaa, kun peltoja raivasi.  Myös linnoja, kirkkoja ja luostareita näkyy yhtenään; sekä raunioina että kunnostettuina. Rakennusmateriaalina on paikallinen limestone eli kalkkikivi. Täällä on kuvattu paljon Hollywood-leffoja. Braveheart on kuvattu Irlannin nummilla, kun taas Star Wars ja Harry Potter on kuvattu kivikkoisella ja kuumaisella Burrenin alueella. 

Pitkä, mutta antoisa päivä. Oli ihanaa saada mielikuvat Irlannin maaseudusta todeksi. Sää suosi, aurinkokin paistoi ja oli täysin tyyntä. Harvinaista sinänsä. Atlantilta viimoo yleensä navakka ja raaka tuuli. Eikä sateetkaan ole täällä kovin harvinaisia.

Cliffs of Moher. Alueella pesii parikymmentä lintulajia, suurimpana lunnipopulaatio.
Burrenin rannikko on laajin kalkkikivialue Irlannissa.
Corcomroen luostari. Tarina kertoo kuninkaan teloittaneen viisi kiviseppää luostarin valmistuttua, etteivät he rakentaisi toista yhtä kaunista rakennusta.
Vessa- ja virvoketauko värikkäässä Kinvaran kylässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti