perjantai 2. syyskuuta 2016

Bryssel, Belgia


Brysselin taidemuseossa, Bozarissa, oli illalla opastettu kierros valokuvanäyttelyyn. Näin luin englanninkielisestä esitteestä. Kierroksia oli kuitenkin kaksi - ranskaksi ja hollanniksi. Opas olisi ollut valmis vetämään hollanninkielisen kierroksen englanniksi, sillä hänen mukaansa hollanninkieliset ovat avoimia muille kielille. Ranskankielisiltä olisi turha edes kysyä. Ja näin sanoi siis paikallinen. Koska kuitenkin olin ainoa englanninkielinen, päätin kiertää näyttelyt yksin. 

Kierroksen jälkeen lähdin katsomaan Sablon aukioilla torstaisin olevia After work partyja. Meno oli kuitenkin sen verran vaisua, että jatkoin matkaa aukiolta lähteville pikkukujille. Impasse Saint-Jacques (kuvassa) oli aivan ihastuttava pieni kuja, jonka loppupäässä oli pieni viehättävä aukio. Kujalla oli taidegallerioita, joista monet olivat erikoistuneet afrikkalaiseen taiteeseen. Galerie ST. Jacques´ssa sain sitten sen opastetun kierroksen, jonne olin alunperin lähtenytkin. Innokas galleristi kertoi tarinoita taideteoksista ja taiteilijoista, jotka ovat erittäin tunnettuja Belgiassa. Kyseessä oli taiteilijaryhmä nimeltään COBRA. Nimi tulee taiteilijoiden kotipaikoista Kööpenhaminasta, Brysselistä ja Amsterdamista. Avantgardistinen ryhmä toimi toisen maailmansodan jälkeisinä vuosina vain muutaman vuoden, mutta heidän vaikutuksensa on ollut suuri Belgian taide-elämässä. Galleristi tunnisti minut suomalaiseksi aksentistani. Hänellä on kuulemma muutama vaikutusvaltainen suomalainen taiteenkeräilijä asiakkana.

Viereisellä Impasse Saint-Annella oli mm. Eroottisen ja myyttisen taiteen museo M.I.M. Vaikka en ihan vähästä säikähdä, jätin museon toistaiseksi väliin. Afrikkalaisten patsaitten lisäksi sisällä oli Tintti-aiheisia maalauksia, jotka olisin mieluummin jättänyt näkemättä ja säilyttänyt Tintistä sen viattoman ja niin naiivinkin mielikuvan.

Kotimatkalla ohitin Korean kulttuurikeskuksen. Sisällä näytti olevan avaajaiset, joten menin ovelle ja kysyin kohteliaasti, olenko tervetullut sisälle. "Welcome, madam" minulle toivotettiin ja ojennettiin kuohuviinilasi. Sarjakuvaviikonlopun kunniaksi keskuksessa avattiin korealais-belgialaisen sarjakuvan näyttely korealaisten cocktailpalojen ja musiikin kera. Tänään avautuu siis Brysselin vuotuinen sarjakuvafestivaali. Harmi, että olen viikonlopun tiiviisti töissä, mutta yritän ehtiä käymään festareilla. Luvassa olisi ainakin ilmapalloparaati ja autokulkue - sarjakuvateemalla tietenkin.



                                                                                                                                                         


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti