perjantai 16. syyskuuta 2016

Le Havre, Ranska

Tällainen näkymä avautui ikkunastani aamulla. Le havre tarkoittaa satamaa ja Le Havressa on Ranskan toiseksi suurin satama. Täältä löytyy konttisatamaa, matkustajasatamaa, kalastajasatamaa, pienvenesatamaa.... Kuvassa oleva autolautta matkaa Le Havresta Portsmouthiin, Englantiin.

Hetkellinen kotitaloni kuvattuna satama-altaan toiselta puolelta. Le Havren historia on samanlainen kuin Rotterdamin; se pommitettiin maantasalle toisessa maailmansodassa ja suurin osa rakennuksista on 40- - 60-luvuilta. Keskusta edustaa sodanjälkeistä betoniarkkitehtuuria ja kaupungin yleisilme on aika harmaa ja tasapäinen. Kaupunki näyttää jotenkin ihanalla tavalla tavalliselta, vähän tylsältäkin pikkukaupungilta. Kaupungintalon julkisivussakin lukee klassisesti Liberte, Egalite, Fraternite eli vapaus, veljeys ja tasa-arvo. Täällä se tulee eläväksi.

Asuntoani vastapäätä, satama-altaan toisella puolella on joka-aamuinen kalatori. Ranskalaiset ovat ylpeitä gastronomiastaan ja ruoka tulee puheeksi ranskalaisen kanssa väistämättä. Torit ovat täällä arkipäiväisiä ostospaikkoja ja luomua on tarjolla runsaasti. Normandian erikoisuuksia ovat mm. osterit, Camembert -juusto, sekä omenasiiderit ja Calvados. Vuokraisäntäni Pierre piti itsestäänselvänä, että käyn ostamassa laadukkaat raaka-aineet torilta ja laitan ruuan itse....

Kalatorin vieressä sijaitsee mielenkiintoinen viisikulmainen rakennus, joka on ilmeisesti vanha kalatori. Ovi oli auki ja hallissa näkyi maalaustelineitä ja maalauksia. Piipahdin sisään ihastelemaan sekä rakennusta että maalauksia. Tila näytti työskentelytilalta, ehkä paikallinen taidekoulu pitää siellä majaansa.

Seineen laskevan Tancarvillen kanaalin ylittävä kävelysilta Bassin du Commerce oli remontissa, mutta paketoitunakin komean näköinen. Sillan ali joukko purjehduskoululaisia matkaa merelle harjoittelemaan. Lapsia eivät harmaa taivas ja pieni tihkusade haitanneet. 

Le Volcan eli vulkaano rikkoo tylystikin keskustan betoniarkkitehtuurin. Le Volcan on brasilialaisen Oscar Niemayerin suunnittelema kultturikeskus ja se on rakennettu aukiolle, joka on parikerrosta katutason alpuolella. 

Eugène Boudinin näkemys Le Havresta 1800-luvulta. MuMa eli Musée d’art moderne André Malraux on keskittynyt esittelemän Normandiassa vaikuttaneiden impressionistien töitä. Nyt siellä oli esillä Boudinin töitä, joka tutki intohimoisesti koko ikänsä valon olemusta. Museossa on myös Matissen, Manet´n, Monet´n, Renoir`n ja Degas´n töitä. 

 Le Havressa riittää satamia sekä monen kokoisia ja näköisiä veneitä.
Bassin du Commerce

...Copyright © French Moments Ltd unless otherwise stated. Read more at http://frenchmoments.eu/le-havre/ .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti