keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Amsterdam, Hollanti


Aurinko on paistanut tänään täydeltä taivaalta. Käsivarteni ovat pisamia täynnä ja väsymyksestä huolimatta mieli on korkealla. Väistelen pyöräilijöitä ja ihmettelen, miten vähän kaduilla on autoja. Veneet lipuivat kanavia pitkin ja pilven tuoksu leijailee coffee shopeista. Tulppaaneja ei näy, mutta mukuloita on myynnissä hampun siementen vieressä. Tunnelma on rento, eikä kenelläkään tunnu olevan kiire. Tämä on Amsterdam.

Banksyn näyttely hieman arvelutti, mutta olihan se nähtävä. Onko graffititaiteilija enää katu-uskottava pitäessään näyttelyä museossa tai galleriassa? No, ainakin hän on vaikutusvaltainen: Time-lehti oli valinnut Banksyn sadan vaikutusvaltaisimman henkilön joukkoon koko maailmassa. Lontoossa näin Eastendin kaduilla aitoja Banksyjä - aitojahan ne ovat näyttelyssäkin, mutta siitä huolimatta näyttelytila teki niistä varsin pliisuja. Graffititaiteeseen kuuluu tietty lainsuojattomuus ja rouheus, joka näyttelyssä jää puuttumaan. Aiheet tosin puhuttelivat, provosoivat ja hymyilyttivät edelleenkin: kapinallisuus, kapitalismi, laki, politiikka, valta.... Ironista näyttelyssä oli kyltti "uloskäynti myymälän kautta" ja itse myymälä, jossa myytiin banksypinssejä, -avaimenperiä, -vihkoja ym. ym. Aikamoista kaupallisuutta anti-kapitalistilta.

Banksy on sanonut, että jotkut ryhtyvät poliiseiksi luodakseen paremman maailman ja jotkut ryhtyvät vandaaleiksi luodakseen paremman maailman. Totta, aika kaukana vaan näkemykset ja visiot ovat toisistaan. 

Banksyn saattelemana jatkan kuljeskelua kanaalien varsilla. Kumma kyllä, Amsterdamissa ei näy montaakaan grafittia - omalaatuisia gallerioita ja pieniä tunnelmallisia kahviloita sitäkin enemmän. Täällä pieni on kaunista, mittakaava on ihanan inhimillinen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti