maanantai 22. elokuuta 2016

Bryssel, Belgia 


Maanantaisin Merimieskirkko on kiinni ja maanantaisin minulla on usein vapaapäivä - tänäänkin. Useimmat museot ja näyttelyt ovat maanantaisin kiinni ja ilahduin kun huomasin, että ADAM eli Art and Design Museum on kiinni tiistaisin eli siis maanantaisin auki. Mutta ensiksi postiin.

Mulla oli paketti postitettavana. Nostin rahaa postissa olevasta automaatista. Kone sylkäisi kaksi sadan euron seteliä ja tiesin samantien olevani pulassa. Mutta enpä tiennytkään kuinka pian. Yritin maksaa noin neljäntoista euron postimaksua satasella, mutta postineitipä ei huolinutkaan sitä. Hän väitti, että ei ole antaa vaihtorahaa. Aikani neuvoteltuani hän kuitenkin huoli sataseni, mutta sanoi, että vaihtorahaa annetaan vain viiteenkymmeneen euroon saakka ja loput kortilla. Olin ihmeissäni, en ymmärtänyt mitään kortista enkä sitä halunnut. No, kortti oli otettava jos halusin vaihtorahani. Olin varmaan niin hämmentyneen näköinen, että postineiti tuli tiskin takaa, otti kortin kädestäni ja ohjasi minut automaatille. Kortti siis toimi kuin pankkikortti ja sain sillä loput vaihtorahani automaatista. Turvallisuuskysymys kuulemma.

Matkalla ADAMiin kävin ihmettelemässä Atomiumia, joka rakennettiin vuoden1958 maailmannäyttelyyn. Monumentti on raudan kiderakenteen 165-miljardikertainen suurennos. Alunperin sen piti olla esillä vain puoli vuotta, mutta kuinkas siten kävikään. Rakennelma on ollut olemassa yli puoli vuosisataa ja siitä on tullut varsinainen turistirysä. Putkia pitkin pääsee hisseillä liikkumaan pallosta toiseen ja ylimpänä on näköalaravintola.

Art and Design Museum ADAM on keskittynyt muovituotteisiin. Museon peruskokoelma saa isommatkin museot kateellisiksi. Siihen kuuluu yli 2000 esinettä 1960-luvulta alkaen. Suomalaista muotoilua edusti Eero Aarnio mm. pallo- ja pastillituoleillaan. Tuotteet, jotka eivät päässeet esille, oli varastoitu lasiseinän taakse ja käytävää kulkiessaan museovierailija pääsi tirkistelemään varastohyllyjä. Kiva idea.



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti