lauantai 4. kesäkuuta 2016

Bryssel, Belgia.


Uudessa maassa pienetkin arkiset asiat joutuu opettelemaan uudelleen, kuten jätteiden lajittelun. No, oikeastaan se ei tunnut "lajittelulta" kun samaan - siniseen - säkkiin laitetaan sekaisin muovipullot, nestekartongit ja metallijäte. Lisäksi on valkoinen säkki, johon kerätään sekajäte ja keltaiseen säkkiin tulee paperi ja kartonki. Jokaiselle värille on oma päivä; meidän kadulla valkoinen säkki viedään kadunvarteen tiistaisin ja perjantaisin....vai olikohan se vain tiistaisin? Ja siniset ja keltaiset säkit vuoroviikoin myös tiistaisin...vai oliko se sittenkin perjantaisin?

Belgia tuntuu olevan varsin byrokraattinen maa. Luin sopivasti lennolla Helsingistä Brysseliin Helsingin Sanomista (29.5.2016) Pekka Mykkäsen kirjoituksen asioiden hoitamisesta Belgian viranomaisten kanssa. Ongelmia aiheuttaa mm. kolme virallista kieltä; ranska, hollanti ja saksa. Kielimuurin takia tieto ei aina välity viranomaisten välillä ja eri kieliryhmien kesken on myös jonkinlaista valtataistelua. Organisaatiorakenne tuntuu olevan monimutkainen, pelkästään Brysselissä on kuusi poliisipiiriä. Myöskään tietotekniikkaa ei ole kaikissa virastoissa käytössä, mikä tuntuu suomalaisesat näkökulmasta aivan käsittämättömältä. Belgialainen tuttavani kertoi, että avioeron hakeminen Brysselissä kestää vuosia, sillä kaikki paperit hoidetaan käsin, sähköisiä tiedostoja ei ole. Siksi brysseliläiset hakevatkin avioeronsa muissa kunnissa.

Belgialaisista herkuista olen testannut ranskalaiset majoneesin kera sekä yhden oluen. Kuulemma jos haluaisi maistella kaikkia belgialaisia oluita, pitäisi vuoden aikana juoda vähintään neljä olutta päivässä.




 

1 kommentti:

  1. Ihanaa saada lukea taas matkakokemuksiasi. Ihan jo odottelin, koska seuraava matka alkaa. ;)

    Päivittäin käyn katsastamassa, onko uutta tekstiä tullut. Harvemmin kommentoin, koska olen vähän huono kirjoittelija. Miten pitkä "komennus" merimieskirkolla on nyt kyseessä?

    Kristiina H.

    VastaaPoista