keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Bryssel, Belgia


Brysseliä ei turhaan kutsuta sarjakuvan pääkaupungiksi. Sarjakuva näkyy katukuvassa seinämaalauksina ja monenkirjavina sarjakuvaliikkeinä. Niistä voi ostaa uusia tai vanhoja lehtiä, ja hyvällä tuurilla voi löytää keräilyaarteita. Brysselissä on sekä sarjakuvakeskus CBBD että monia sarjakuviin keskittyneitä gallerioita. Katuja on nimetty sarjakuvahahmojen mukaan, mm. Lucky Lukella on oma nimikkokatunsa. Ja tietenkin sarjisfestarit syyskuussa.

Tutuin belgialainen sarjakuvahahmo on kiistämättä Tintti. Tintin luojalle, Hergélle alias Georges Prosper Remille on omistettu oma museo Brysselin kupeessa sijaitsevassa Louvain-la-Neuven pikkukaupungissa. Sinne täytyy joku päivä hurauttaa junalla - matka kestää kuulemma puoli tuntia - ja viettää päivä Tintin seurassa.

Kävin ostamassa turisti-infosta kartan sarjakuvakävelykierrokselle. Kartta maksoi yhden euron. Reitti kiemurtelee ympäri vanhaa kaupunkia ja reitin kiertämisen menee pari tuntia. Reitin varrella on kolmisenkymmentä seinämaalausta ja useita aiheeseen liittyviä kaupppoja. Ja kun nälkä yllättää, voi poiketa The Comics cafe´hen nauttimaan kahvinsa tai burgerinsa alkuperäisten sarjakuvaluonnosten ympäröimänä.

Myös Asterix on seikkaillut Belgiassa. Valitettavasti Asterixin luoja Réne Goscinny menehtyi kesken albumin (Asterix Belgiassa) teon ja kuvittaja Albert Uderzo teki sen yksin loppuun. Uderzo kunnioittaa toverinsa muistoa merkitsemällä yksin tekemänsä osuuden jatkuvalla sateella ja harmailla pilvillä. Koskettavaa.




 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti